Chicago
16°
Углавном облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 16mph NW
Влажност: 63%
Притисак: 30.19"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
39/32°F
48/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

SRBI ČINE ČUDA U SREDNJOJ AMERICI: Podignut prvi pravoslavni hram na Karibima (FOTO GALERIJA)

Nakon što je boravak Mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija 2012. godine probudio duhovni život u Dominikanskoj Republici, o čemu je Serbian Times već pisao, želja za gradnjom prve pravoslavne crkve na ostrvu postajala je sve jača, te je za manje od godinu dana u Dominikani – Punta Kana podignut jedan od hramova, po njegovom blagoslovu.

Na dan Svete Trojice svi Pravoslavni hrišćani su se okupili i služili Svetu Liturgiju u Hramu Hristovog Preobraženja u Punta Kani.

Hram je urađen po projektu Save Ristića po ugledu na Hercegovačku Gračanicu, ali sa kriptom koja je posvećena Caru Lazaru i Svetom Aleksandru Nevskom. Zemljište za gradnju hrama poklonio je Dragoslav Ilić, poslovni čovek rodom iz Niša. Već je urađena jedinstvena ikona gde dva Svetitelja drže u rukama Hercegovačku Gračanicu i stoje na Dominikanskom ostrvu.

„Ovakva ikona je simbol jedinstva pravoslavnih slovenskih naroda, i ova dva velika svetitelja i simbol misije na ovome delu sveta, koji će na taj način stalno da nas napominju da svedočimo istinu pravoslavlja“, kazao je za IN4S osnivač ove parohije po blagolsovu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, arhimandrit dr Evstatije Miloš Azdejković.

O. Evstatije je osnovao i parohije u Panami i na San Martinu, pored Venecuele gde je organizovao i fondaciju koja se bavi humanitarnim radom, gde napuštena deca dobijaju krov nad glavom.

Takođe radove i izgradnju organizuje sa ljudima dobrotvorima i priložnicima.

-Želja za gradnjom prve pravoslavne crkve na ostrvu postajala je sve jača i jača, ali ostao je isti problem – novac. Dok sam posle liturgije sedeo sa ljudima iz Crkve i pio kafu, stigla mi je poruka na telefon: „Pomaže Bog, oče, ja sam Ilić iz Niša, hoću da pomognem oko gradnje hrama u Dominikanskoj Republici“. To je bio prvi znak da će nešto dobro da se desi. Tako je i bilo, priseća se otac Evstatije početka gradnje hrama.

Posle dobijanja zemljišta od gospodina Ilića, Mitropolitov blagoslov je bio da se prenese i duh kosovskog zaveta ali i glamur i savrštenstvo pravoslavne arhitekture, te savršenstva i lepote bogosluženja.

Kako kaže o. Evstatije, neki su se pitali kome se radi hram, ali već danas smo se pitali zašto i veći nisu počeli da prave…

„Sve je naravno vezano za blagoslov i čudo Božije, kako se i ovo do sad izgradilo. Dobrotvore i priložnike sada nećemo pominjati da nekoga ne zaboravimo, ali ćemo to objaviti kad bude vreme, ako Bog da“, kazao je o. Evstatije i dodao:

“Samo moram reći da pored naših Srba i drugih pravoslavih iz Rusije, Ukrajine, itd koji pomažu, ima nekoliko inoslavnih ali i jedan musliman koji je zbilja od srca pomogao i to ne malu sumu novca, neka im svima Bog vrati milion puta više kroz blagoslov i zdravlje, neka ih prosvetli na putu spasenja i da im Duha utešitelja”.

O. Evstatije je izrazio nadu da će ovaj Hram Božiji, jedinstveni i prvi pravoslavni hram na Karibima, biti svima na spasenje duše i blagoslov što kroz učešće u Bogosluženjima, što svojim izgledom i lepotom.

„Verujem da ćemo uspeti svedočiti svima pravoslavnu veru, kulturu i filosofiju uzvišenog života, svima onima koju budu ulazili u njega ili prolazili pored njega, pošto se gradi u srcu turističke destinacije“, kazao je o. Evstatije.

On je dalje poručio:

“Moram naglasiti da je danas u ovome teškom vremenu Srpska Crkva stub i svetionik pravoslavlja u svetu, naročito gde su prisutna braća iz Rusije i Ukraine, mi smo tu kao uteha i faktor pomirenja , ali da naglasim i za druge npr. domaće Dominikance koje smo krstili i osećaju blagoslov pravoslavlja”.

“Moram napomenuti da se zaista onaj sukob na političkoj teritoriji, ovde na Crkvenoj i duhovnoj prevazišao, hvala Bogu. Takođe da napomenem, da radnici, građevinari dok rade hram su u čudu svako jutro kad dođu na posao i vide šta su do sad uradili. Svaki od njih pita da li će moći da dolazi na bogosluženja jer je hram samo po sebi blagosloven i osećaju blagodat da rade i izgrađuju volju Božiju a nikad nisu čuli za Pravoslavlje.

Nadam se u Boga da će vjerni narod poslati donacije za završetak radova na prvom pravoslavnom Hramu na Karibima koji će nas sve vezati za večnost u kojoj će nas Gospod preko ovog istog hrama i prepoznati, nadam se”.

Svi koji žele da pomognu mogu preko sledećih računa:

ili komunikaciju sa arhimandritom dr Evstatijem Milošem Azdejkovićem na tel/ whatsapp, viber, telegram +1 829 769 3005 instagram, FB/ ortodoxapravoslavie RD

Izvor: IN4S Foto: IN4S

YOU MAY LIKE