Chicago
16°
Углавном облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 16mph NW
Влажност: 63%
Притисак: 30.19"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
39/32°F
48/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

PANDEMIJA JOŠ TRAJE: EU produžila korišćenje kovid potvrda do sredine 2023!

Evropski parlament i evropske vlade dogovorili su da pravila o kovid potvrdama ostaju na snazi narednih 12 meseci zbog toga što pandemija koronavirusne bolesti još traje. Predstavnici Evropskog parlamenta i vlada članica EU složili su se da produže važnje uredbe do 30. juna 2023., objavilo je francusko predsedništvo Veća EU dodajući da se uredba može opozvati i pre tog roka ako to dopusti zdravstvena situacija.

Potvrde su namenjene olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tokom pandemije. Pomoću QR koda potvrda se može koristiti za dokazivanje da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od kovida-19. Digitalna verzija može čuvati na mobilnom telefonu, prenosi Index.hr.

Predlog iz februara

Evropska komisija je u februaru predložila produženje važenja uredbe o kovid-potvrdama. “Virus koji uzrokuje kovid-19 i dalje prevladava u Evropi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti”, saopšteno je iz Komisije.

Produženje važenja uredbe omogućava putnicima da nastave koristiti svoju kovid-potvrdu ako države članice zadrže određene mere javnog zdravlja.

Izvor: Index.hr Foto:

YOU MAY LIKE