Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph W
Humidity: 53%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
39°F
43°F
43°F
45°F
46°F
SunMonTueWedThu
61°F / 41°F
66°F / 52°F
61°F / 41°F
48°F / 37°F
55°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

SRAMOTA U ARILJU: Prekopali portu crkve, kosti predaka završile na deponiji! (FOTO)

Meštani Arilja zakazali su za sredu 29. decembra protest u centru ovog grada zbog gradnje prodavnice i palionice sveća u crkvenoj porti jedne od najvećih srpskih svetinja u kojoj se nalazi freska Plavog angđela iz 13. veka.

Oni tvrde a i na fotografijama se vidi da se iskopavaju kosti predaka koji su na tom mestu sahranjivani vekovima. Sve to se odvozi na nekoliko lokacija a meštani tvrde da su na tim deponijama rasute ljudske kosti koje su vidljive i koje razvlače životinje.

Upravo zbog ovakvih stvari gradnju je kako tvrde meštani obustavila lokalna samouprava međutim, izvođač radova je nastavio da radi zbog čega su najavili protest.

Lokalna vlast u ovoj opštini pokušala je da zaustavi iskopavanje koje se trenutno vrši ali po svemu sudeći izvođači radova ih nisu poslušali.

“Nesporno je da oni imaju dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika, međutim u toj dozvoli jasno piše da ukoliko naiđu na nešto slično su dužni da odlože na stranu a kada su kosti u pitanju proseju zemlju i kosti odlože na jedno mesto a zatim ih pohrane ponovo u zemlji” – kaže jedan od ariljaca.

Međutim dogodilo se nešto sasvim suprotno, zemljište u kome se nalaze grobovi predaka kopano je skipom i nije o ovome vođeno računa. Odvoženo je kamionima i posipano na razne deponije koje su prepune ljudskih kostiju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE