Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

BESMISLENE OPTUŽBE: Tačijeva odbrana tvrdi da Rusi utiču na haški sud!

Gregori Kiho, branilac Hašima Tačija, izjavio je jutros u nastavku suđenja za zločine OVK na KiM da Rusi pokušavaju da utiču na rad suda u Hagu. On je prigovorio sudskom veću zbog izjave Marija Zaharove, portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koja je navodno rekla da su optuženi bili uključeni u trgovinu ljudskim organima i da je o tome reč u ovom sudskom procesu.

Advokat je tražio da sud zvanično objavi da je to lažna priča i da time stavi tačku na takve navode jer u optužnici protiv Tačija i ostalih nema govora o trgovini ljudskim organima.

Istraga o slučaju poznatom kao „žuta kuća”, u kome su ispitivana saznanja da su pojedini zarobljenici ubijani kako bi se od njih oduzeli ljudski organi radi transplantacija kupcima koji bi to plaćali u inostranstvu, bila je razlog osnivanja ove pravosudne institucije. Do sada se nije došlo do dokaza dovoljnih za podizanje optužnice u tom slučaju.

Zaharova je nedavno saopštila da postoje saznanja da se crno tržište ljudskih organa ubrzano razvija u Ukrajini, koja po tome postaje svetski lider nakon državnog udara u Kijevu i sukoba u Donbasu, kao i da se organi poginulih vojnika prodaju na dark-vebu, a da saradnici ove prodaje mogu da budu ljudi iz OVK.

Kiho je dodao da je došao do informacije da je od izvesnog Albanca iz Nemačke traženo da nađe četiri katolička svedoka koji su spremni da svedoče protiv Tačija. Navodno, tom čoveku je rečeno da su svedoci katoličke veroispovesti verodostojniji od drugih. Ocenio je da podsticanje da se nađu svedoci ometa ovaj proces i povlači niz pitanja.

–Da li neko u ime nekog iz ove zgrade traži svedoke – upitao je Tačijev branilac i dodao da je da se sve ovo dešavalo u poslednjih desetak dana.

Tužilac Majkl Haling kazao je da tužilaštvu nisu poznate ove informacije i da nije odgovorno za takve izjave zbog čega bi najbolje bilo da odbrana sudu dostavi pisani podnesak. Sa time se saglasio i sudija Čarls Smit koji je rekao da će sud nakon toga razmotriti ovu primedbu.

U nastavku suđenja pred sudom je počelo saslušanje zaštićenog svedoka, 16. po redu od početka procesa. Njegovo saslušanje je zbog zaštite identiteta u najvećem delu zatvoreno za javnost. Iz onoga što se moglo čuti, svedok je bivši pripadnik terorističke OVK. U sudnici je pušten video snimak smotre pripadnika OVK u štabu u Lapušniku. Svedok je potvrdio da je tu bio od maja do jula 1998. godine. Na tom snimku je prepoznao Fatmira Limaja i još dvojicu vođa Musu Jašarija i Ismeta Jašarija.

PROČITAJTE VIŠE:

“NIJE BILO ŽUTE KUĆE!” Sramno obraćanje Tačija u Hagu: Nema pravde kad se progone nevini!

POČELO SUĐENJE TAČIJU I PRIPADNICIMA OVK! TUŽIOCI OBEĆAVAJU: Dokazaćemo da su krivi za ratne zločine! (VIDEO)

AMERIČKI NOVINAR O NATO BOMBARDOVANJU: “Klinton je napao Srbiju da sakrije skandal u Beloj kući, dok je njegov prijatelj Tači mučio i ubijao ljude”

Izvor: Politika
Foto: Printscreen YouTube / Reuters

YOU MAY LIKE