Chicago, IL
55°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 6mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
54°F
52°F
52°F
54°F
57°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

SRAMAN ČIN U KOTORU: Bez odobrenja Vlade ilegalno podigli spomen ‘žrtvama velikosrpske agresije’!

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić mogao bi biti pozvan na odgovornost zbog obeležja žrtvama “velikosrpske agresije” u Morinju.

Ploča koju je zajedno sa crnogorskim ministrom odbrane Raškom Konjevićem i hrvatskim Tomom Medvedom otkrio pre dva dana postavljena je samoinicijativno, bez odluke Vlade Crne Gore i Opštine Kotor. Ovo obeležje izazvalo je novi talas nezadovoljstva u javnosti Crne Gore, ali i pozive da duet ministara plati račun zbog ovog poteza.

Jer Zakon o spomen-obeležjima Crne Gore propisuje “da se ne može podići pre isteka roka od 50 godina od kada se događaj zbio”. Da bi se to eventualno uradilo prethodno se mora dobiti formalna saglasnost Vlade. Uz to, zakon kaže da će svako ko protivpravno podigne ili organizuje podizanje spomen-obeležja biti kažnjen zatvorom do tri godine!

Iz Opštine Kotor reagovao je njen predsednik Vladimir Jokić, potvrdivši da se lokalnoj upravi niko u ime ministarstava vanjskih poslova Crne Gore ili Hrvatske nije obraćao sa zahtevom za odobravanje postavljanja spomen-ploče u Morinju.

-Ovaj hajdučki način na koji je to izvedeno sigurno ne doprinosi pomirenju, niti dostojnom obeležavanju ovakvih lokacija kakvih ima dosta širom bivše SFRJ, ali ni utvrđivanju istorijske istine o događaju – poručio je Jokić.

Kontroverznu tablu zasad čuva policija i tako će biti sve dok ne splasnu tenzije.

Meštani Morinja su ogorčeni zbog postavljanja ploče, a članovi Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore još i više. Još uoči samog događaja poručili su da će spomen-ploča biti uklonjena.

-Ima ko će da je skine – poručuju borci.

U antisrpsko kolo sa Krivokapićem i Konjevićem rado su se uhvatile komšije – hrvatski ministar branitelja Tomo Medved i spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić.

-Ništa nas ovo ne čudi, jer su Ranko i Raško odavno na liniji Sekule Drljevića. Oni su agentura koja je spremna da bude iznajmljena za tuđe interese – ovog puta velikohrvatske.

I u Crnoj Gori i u Hrvatskoj odlično znaju da se u Morinju nije desio nikakav zločin, ali ova dvojica ekstremista na sve moguće načine pokušavaju da izmisle krivicu svom narodu – kaže poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

-Jasno je pritom, da i Krivokapić i Konjević ispunjavaju naloge Mila Đukanovića.

Pokret “Sloboda” iz Podgorice zahteva od nadležnih državnih organa hitno uklanjanje spornog obeležja, koje je, kako navode, nezakonito postavljeno, kao i procesuiranje ministara Krivokapića i Konjevića.

Kasarna u Morinju devedesetih godina bila je sabirni centar zarobljenih pripadnika hrvatskih paravojnih formacija koji su podržali secesiju Hrvatske iz zajedničke države Jugoslavije. U tom centru niko nije izgubio glavu, za razliku od zloglasnog kazamata “Lora” kod Splita, u kojem su zverski mučeni i ubijani civili i ratni zarobljenici, pripadnici JNA iz Crne Gore. Kada su u Nikšić dopremljeni njihovi posmrtni ostaci niko iz vrhuške vlasti, tada vladajuće Demokratske partije socijalista, nije došao na njihov poslednji ispraćaj.

Zvanična Podgorica nikada nije pokrenula istragu o zločinima nad 24 vojnika JNA iz Crne Gore koje su počinile hrvatske paravojne formacije u Čepikućama, Ivanjici, Osojniku i Grabu 1. oktobra 1991, kao i okolnostima zarobljavanja i stradanja šestorice pripadnika JNA iz “barske grupe” na području Neuma u aprilu 1992. godine. Decenijama se ćuti nad 14 vojnika JNA iz nikšićko-šavničke grupe koje su u “Lori” ubili pripadnici Vojne policije Hrvatske i hrvatskih oružanih formacija.

ZLOČINI SAMO CRNOGORSKI

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica (danas u zatvoru) i glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić, 28. jula 2006. godine u Budvi potpisali su Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, čije područje primene je ograničeno isključivo na ratne zločine koji su počinjeni na području Hrvatske, odnosno prema državljanima Hrvatske, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore. Tim papirom isključeno je zahtevanje odgovornosti za crnogorske žrtve.

SRBIJI PRIPISALI SVU KRIVICU

Predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Radan Nikolić kaže da je Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca dela ratnih zločina jednostran i da je rezultat političkog dogovora Stjepana Mesića i Mila Đukanovića.

-Svu krivicu za rat devedesetih trebalo je prebaciti na JNA i Srbiju. Nečinjenjem vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, 30 godina diskriminišu se crnogorske žrtve ratnih zločina hrvatskih oružanih snaga, poput pripadnika nikšićko-šavničke grupe – kaže Nikolić.

‘OSVETA GUSLARA’

“Hrvatima jutros u Morinju, spomen-ploču digoše na zori, a nijedan od njih nikad nije pomenuo zločine u Lori”, kaže epski pesnik Slavko Perošević u stihovima posvećenim činu crnogorskih ministara.

Pesmu vam prenosimo u celosti:

RANКU I RAŠКU (Povodom otkrivanja spomen ploče u Morinju)

Pun gorčine obraćam se jutros
Ranku “Cuci ” i Кonjević Rašku
Ministrima koji Crnom Gorom
Politiku sprovode ustašku

Đavo im je pomračio razum
Duše su im čemerne i trule
U grudima njinim već odavno
Кuca srce Drljević Sekule

Vjerno služe Englezu i Švabi
I svakome drugom što nas tlači
Кad bi mogli vas narod bi srpski
Na ognjenoj spalili lomači

Hrvatima jutros u Morinju
Spomen ploču digoše na zori
A ni jedan od njih nikad nije
Pomenuo zločine u ” Lori “

Nikad niko ne pomenu momke
Iz Nikšićke i Šavničke grupe
Što ih mučki pobiše Hrvati
I baciše u bezdane rupe

Nema rječi kojima se mogu
Njine teške opisati muke
Oči su im vadili iz duplji
Na mesarske vješali ih kuke

Živijema kožu su im drali
Noževima sijekli im uši
Sluge crnog vraga i Sotone
Što nemahu milosti u duši

Noću su ih polivali vodom
Drhtali su od studi i mraza
Prepušteni ljudskim zvijerima
Bez poštenja, časti i obraza

Jedno su ih veče strijeljali
Prebijenih kosti i zglobova
Vapaji nas njini prijekorni
I dan danas zovu iz grobova

Pravdu traže žrtve bezumnika
Namučene Tantalovih muka
Zar ne čuješ Кonjeviću Raško
Кako zovu Neđeljko i Luka

Jel moguće da nečuješ jauk
Crnom Gorom što kroz etar kruži
Zar ne čuješ kako zove Mićun
I Petković Radivoje s Duži

I još mnogi momci naši mladi
Što ustaška kama ih je klala
Ja nijesam protivu Morinja
Svaka žrtva vrijedna je žala

Al ću epskim prekoriti perom
Vas ” Modernu građansku elitu “
I zapitat zašto nema ploče
Crnogorskim žrtvama u Splitu

Nijednoga zločinca iz Lore
Vi nikada pomenuli niste
A lijete suze pokajničke
I dižete u Morinju biste

U suroga orla il’ sokola
Ne može se pretvoriti vaška
Nit će dok se ovaj svijet vrti
Bit čovjeka od Ranka i Raška

Perošević

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Vlada Crne Gore

YOU MAY LIKE