Connect with us

Amerika

SPOMENIK SRBIMA PODIGNUT U OHAJU: Crkva nije zaboravila hrabre ljude koji su stradali u pokušaju da pomognu svom narodu

Published

on

Spomenik svedoči o davnim vremenima, kada su pre čitavog veka Srbi koji su i tada živeli u američkoj državi Ohajo odlučili da krenu u pomoć svojoj ratom zahvaćenoj zemlji

U danima kada je hram Svetog Dimitrija u Ohaju obeležavao krsnu slavu, u gradu Akronu u toj američkoj državi osvanuo je spomenik Srbima. Taj spomenik posvećen je svima srpskog porekla koji su nevino stradali i čija grobna mesta se do danas ne znaju.

Ipak, spomenik svedoči o davnim vremenima, kada su pre čitavog veka Srbi koji su i tada živeli u američkoj državi Ohajo odlučili da krenu u pomoć svojoj ratom zahvaćenoj zemlji. Priča o njima je priča o hraborsti i stradanju, jer mnogi od njih nisu ni uspeli da stignu do svog cilja, već su skonačli u plavim dubinama.

VLADIKA IRINEJ OSVEŠTAO SPOMENIK SRBIMA: Njihovu žrtvu crkva nije zaboravila

Hram Svetog Dimitrija u Akronu i ove godine proslavio je slavu, koja je okupila brojne srpske porodice koji žive u Ohaju.

Sveštenici, deca sa buketima cveća i brojni vernici, zajedno sa episkopom istočnoameričkim Irinejem obeležili su slavu i pričestili se, a on da je u porti hrama, prisustvovali osveštavanju novog spomenika.

Spomenik je, kako su naveli, posvećen svim “Srbima, nevino stradalima za čija se grobna mesta ne zna i za sve one za koje nema ko da se pomoli i zapali sveće”.

Otac Dragan Goronjić govorio je o podvizima i žrtvama srpskog naroda, u toku ratova, pa i onih Srba koji su, kako je rekao, pre 100 godina došli u Akron, a u teška vremena za Srbe odlučili da brodovima krenu ka otadžbini i priteknu u pomoć srpskom narodu.

PROSLAVA SLAVE: Sveštenstvo istočnoameričke eparhije

Mnogi od njih nikada nisu stigli do Srbije jer su im brodovi potopljeni, a tela nestala. Crkva ih nije zaboravila – napomenuo je otac Dragan i dodao da o tome svedoči i podizanje spomenika u Akronu upravo “u čast upravo ovih hrabrih ljudi, čija se imena ne znaju”. 

U toku svog govora otac Dragan je čitao i tekstove i odlomke koji su svedoci stradanja našeg naroda kroz istoriju.

Inače, po tradiciji, obeležavanje slave hrama svake godine ima svoje kumove, a reč je o Srbima iz loklane zajednice. Oni, zajedno sa drugim vernicima, po tradiciji, serviraju bogatu i svečanu trpezu, a ovogodišnji kumovi bili su Goran i Vanja Zorić.

Isto dana izabrani su i kumovi za narednu godinu, a za to su se prijavili Slobodan i Slađana Marinković.

Tokom obeležavanja slave, vladika Irinej je odlikovao zaslužene pojedince: Geraldin Ostić, Majkla Ostića, Milorada Jovića, Miodraga Stankovića, dok je Mario Jokić, koji je izradio spomenik, dobio zahvalnicu crkvene opštine.

Vladika Irinej zahvalio se vernicima što pomažu život crkvene zajednice. On je pozvao sve vernike ove parohije da i dalje pomažu svom svešteniku na izgrađivanju ove zajednice, kako bi sa ponosom svi mogli reći da su deca Svetoga Save, koji je našoj Crkvi darovao najveći dar – autokefalnost, koju ove godine slavimo po 800 put.

U sklopu proslave hramovne slave odgledan je i film “Tihi kutak Hristov” (o Svetom Mardariju) režisera Radisava Jevrića, a u produkciji manastira Ostrog.

TEKST: Blic/Serbian Times FOTO: SPC

Advertisement