Connect with us

Srbija

SPOJ UMETNOSTI I NAUKE: Čarobni mural na Dorćolu čisti vazduh kao 540 stabala (FOTO, VIDEO)

Published

on

Ugao ulica Venizelosova i Žorža Klemansoa na Dorćolu u Beogradu odnedavno je lepši jer ga krasi jedan poseban mural. Rađen je specijalnim bojama koje prečišćavaju vazduh i menjaju čak 540 stabala, a umetnik Artez priča kako je sve izgledalo.

Iza ovog nesvakidašnjeg umetničkog dela stoji Artez, tj. Andrej Žikić, koji je svoj potpis ostavio na zidovima Berlina, Helsinkija, Rima, Pariza, ali i u Indiji i Brazilu.

“Hometown” muralPainted right next to the main pedestrian street of my hometown, this mural might tell you a few…

Geplaatst door Andrej Zikic op Maandag 29 juni 2020

Artez je ispriča +o kako je bilo raditi sa ovim fenomenalnim bojama.

“Boje su na bazi akrila tako da sve to nama nije predstavljalo razliku u odnosu na ono što inače koristimo. Lepo su nam poslužile, a taj momenat da pročišćuju vazduh je dodatna vrednost.”

Priznaje i da je u početku malo oklevao.

“Karina” painted thanks to @bankstreetart at Skaftekulla, Sweden 2020.Thanks for beign such a great model! 🙂 @karina_pill @ Skaftekulla

Geplaatst door Andrej Zikic op Zondag 30 augustus 2020

“Znate, farba koja čisti vazduh i sve to… Nismo znali da li će biti kao sa bilo kojom drugom običnom farbom. Ali sada sam zadovoljan, uradili smo odličan posao”, kaže Artez.

Priča i kako je bio inspirisan korenima i tradicijom Balkana i odakle njegov muškarac na muralu svira tamburicu, a umesto glave ima buket cveća.

“Pokušao sam da tradiciju povežem sa svojim ličnim stilom. Iskoristio sam priliku da nacrtam jednog od svojih karaktera koje inače crtam. To su figure koje umesto glave imaju različite predmete. U ovom slučaju to je buket cveća”, priča Andrej.

A zašto baš cveće?

“Sve je uklopljeno u priču o našim korenima, sa razvojem kroz kulturu i tradiciju. Svi znamo da muzika pomaže cveću da raste, pa tako i moja figura buja uz pomoć tamburice”, kaže Artez.

“Sail Away”Rijeka, Croatia2020.Big thanks to my friend Vlado @mosk83 for making it happen. Also, thanks to all the…

Geplaatst door Andrej Zikic op Vrijdag 7 augustus 2020

Drugi deo murala, devojku koja svira harmoniku, oslikao je Wuper, Andrejev prijatelj i saradnik Dejan Ivanović.

“Crtam ono što me okružuje, a pošto dolazim iz malog mesta, tradicija svakako ostavlja traga. Drago mi je što te vrednosti mogu da proslavim i u prestonici”, kaže Wuper, koji živi i radi u Inđiji.

Tako su ovi momci sjajnim projektom iznova podsetili koliko je važno da brinemo o okolini i da je čuvamo za dane pred nama.

I would like to thank all those lovely people whose effort made my 2019. such an amazing year!Painting murals is always…

Geplaatst door Andrej Zikic op Maandag 30 december 2019

Povod za ovaj street art je bila inicijativa brenda Converse koji se okreće održivim načinima poslovanja i zaštiti životne sredine. Zanimljivo je da su od avgusta do kraja ove godine deo tog projekta mnoge zemlje širom sveta, a među njima i Srbija. Kreativci koji se bave uličnom umetnošću sada po prvi put u svetu koriste jedinstvene boje koje doslovno čiste vazduh.

U pitanju je posebna tehnologija koja štetne polutante iz vazduha pretvara u bezopasne supstance. Jedna kanta, tj. galon farbe menja 30 sadnica drveća; a za mural na Dorćolu je utrošeno 18 galona, što je jednako kao 540 sadnica drveća.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Facebook / Andrej Žikić

Advertisement