Connect with us

Amerika

SPEKTAKULARNO VEČE U BELOJ KUĆI: Tramp prihvatio nominaciju i obrušio se na Bajdena (VIDEO)

Published

on

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) prihvatio je u četvrtak, 27. avgusta, nominaciju Republikanske partije za drugi mandat oštrim napadom na demokratskog rivala Džoa Bajdena (Joe Biden), tvrdeći da bi pobeda Bajdena u novembru samo pogoršala rasne sukobe i pandemiju korona virusa koji opterećuju naciju, prenosi Rojters (Reuters).

Govoreći ispred Bele kuće, uprkos kritikama da predsedničku rezidenciju koristi u političke svrhe, Tramp je predstavio Bajdena kao krajnje levog ekstremistu koji će dovesti bezakonje.

“Ovi izbori će odlučiti hoćemo li spasiti američki san ili dopustiti socijalističkom programu da uništi našu dragocenu sudbinu”, rekao je poslednje večeri Republikanske nacionalne konvencije.

“Niko neće biti siguran u Bajdenovoj Americi”, dodao je Tramp.

Tramp je održao govor pred više od 1.000 ljudi, stojeći ispred desetina američkih zastava, praćen uzvicima “Još četiri godine” i “SAD”.

Posle nekoliko dana nemira i nasilja u Kenoši u Viskonsinu, gde je u nedelju policija u pucala u leđa Afroamerikancu Džejkobu Blejku (Jacob Blake), republikanci su u četvrtak nastojali da haotične scene pretvore u svoju prednost tvrdeći da će Bajden ukinuti finansiranje policije, što je, kako ukazuje Rojters, kandidat demokrata odbacio.

Tramp je kritikovao poziciju demokratskog kandidata po nizu pitanja, uključujući imigraciju, oružje, policiju, abortus i energetsku proizvodnju.

Tramp nastoji da promeni trend kampanje za reizbor koja je uveliko u senci zdravstvene krize zbog koje su milioni Amerikanaca bez posla, navodi Rojters.

U govoru u četvrtak, Tramp je ponovio tvrdnju da je Kina kriva za pandemiju i obećao da će obnoviti, kako republikanci tvrde, najbolju ekonomiju u istoriji.

Program poslednjeg dana konvencije je obeležio govor člana Predstavničkog doma Džefa van Drjua (Jeff Van Drew) koji je napustio demokrate i pridružio se republikancima.

U programu je takođe bilo nekoliko emotivnih obraćanja, uključujući roditelje humanitarne radnice koja je umrla pošto je mesecima bila u zarobljeništvu ekstremista Islamske države u Siriji.

Poruka reda i zakona

Tramp je istakao da on stoji između Amerikanaca i katastrofe koju će, kako je rekao, doneti njegov “slab” demokratski rival ako pobedi 3. novembra, prenela je agencija Frans pres (Agence France—Presse).

Poruku o anarhiji pod demokratama pojačao je niz drugih govornika, među kojima je i njegova moćna ćerka Ivanka.

Tramp se oslonio na, kako navodi, strategiju “reda i zakona” kao mogući put do pobede.

Demokrate tvrde da su policijske snage širom zemlje zahvaćene institucionalnim rasizmom. Tramp predvodi odgovor republikanca, računajući da će Amerikanci biti više gnevni scenama nereda na ulicama nego policijskom brutalnošću.

“Ako Bajden bude izabran, zajedno s demokratama koje nisu spremne da govore protiv ove anarhije, onda će se talas kriminala pojačati i proširiti iz gradova i naselja ka predgrađima i dalje”, rekao je nekadašnji gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani (Rudy Giuliani) koji je sada Trampov advokat.

Iako Tramp može računati na odanu bazu s desnice, njegov reizbor će verovatno zavisti od podrške relativno malog broja nezavisnih glasača u ključnim državama za izbore, takozvanim “swing states”.

Tako da Tramp želi da, kako navodi AFP, izvuče zeca iz šešira u nekom obliku proboja u pogledu COVID-19 pre izbora. Nekoliko sati pre Trampovog govora, Bela kuća je najavila kupovinu 150 miliona brzih testova na korona virus kako bi se pomoglo otvaranju škola i privrede.

Vatromet na kraju

Tramp je takođe izneo trijumfalnu, optimističnu viziju američke budućnost, uz upozorenje da je to moguće samo ako pobedi demokratskog rivala, prenosi Asošiejtid pres (Associated Press).

Predsednik SAD je obećao pobedu nad korona virusom, dok su tokom četiri dana Republikanske nacionalne konvencije, republikanci pokušavali da ukažu kako je najgori deo pandemije uveliko stvar prošlosti.

Po završetku Trampovog govora koji je održan u Beloj kući, organizovan je veliki vatromet s eksplozijama koje su ispisale “Tramp 2020”.

Trampov govor je označio početak poslednje faze predizborne kampanje i uprkos pandemiji, on planira da uskoro krene da obilazi zemlju. Bajden je takođe najavio da će uskoro nastaviti kampanju, kao i da će održavati predizborne skupove, zbog čega je prethodno napadao aktuelnog američkog predsednika, navodi AP.

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / C-SPAN

Advertisement