Chicago, IL
63°
Clear
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 2mph SE
Humidity: 43%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
54°F
54°F
52°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 48°F
54°F / 45°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

FILM “TESLIN NAROD” U UJEDINJENIM NACIJAMA: Srpski kandidat za Oskara izazvao veliko interesovanje diplomata u Njujorku

Dokumentarac “Tesla nation” premijerno je prikazan juče na Ist riveru u Njujorku

Jedini srpski kandidat za Oskara u konkurenciji dugometražnog dokumentarnog filma “Tesla nation”, juče je imao specijalnu projekciju u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, kao deo kulturne baštine jednog naroda.

Posle prpremijera u Beogradu, Los Anđelesu, Pitsburgu, Majamiju, Nju Džersiju, sinoć su i diplomate u Njujorku kroz ovo ostvarenje imali priliku da se upoznaju sa više od 70 istaknutih Srba koji su ostavili značajan trag na teritoriji Sjedinjenih Američkih Dražava i ujedno gradili važne istorijske veze sa maticom Srbijom.

Premijeri dokumetarnog filma u zgradi Ujedinjenih nacija prisustvovali su reditelj i koproducent Željko Mirković i poznati holivudski glumac koji tumači lik Nikole Tesle, Jack Dimich (Željko Dimić).

REDITELJ ŽEJKO MIRKOVIĆ: Čeka na nominaciju za Oskara, Akademija odlučuje u januaru

Na filmskom platnu smenjivale su se priče iz prošlosti i sadašnjosti srpskog naroda, počev od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre 200 godina – Džordža Fišera (Đorđa Šagića), pomenutog naučnika Nikole Tesle, Mihajla Pupina, trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, jedine žene u članstvu Njujorške akademije nauka Gordane Vunjak Novaković, srpskog inženjera, tvorca programa „Apolo”, Oskarovaca Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča itd.

Nakon premijere organizovana je konferencija za novinare.

JACK DIMICH: Ostvario više od 80 uloga na filmu, televiziji i pozorištu

–  “Teslin narod” je jedan od najvećih doprinosa našem narodu i kulturi u poslednje vreme i zahvalan sam reditelju što mi je ukazao čast da kroz lik Nikole Tesle uzmem učešće u ovom veoma važnom filmu – rekao je Jack Dimich.

Film je rađen u koprodukciji Optimistic film i Radio Televizije Srbije.

Da bi dokumentarac bio nominovan za prestižnu nagradu Oskar, pokrenuta je kampanja da ostavarenje dođe do što većeg dela publike.

Naredna velika premijera najavljena je za 21. oktobar u Vašingtonu u čuvenom “Landmark Theaters E Street Cinema” u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u SAD i Srpskog narodnog saveza iz Pitsburga.

Javnost u Milvokiju, Rokfordu i Bostonu (Illinois) takođe će moći da pogleda “Teslin narod” 1, 9 i 16. novembra zahvaljujući organizatorima NGO “Serbia online”i crkveno-školskim upravama u Milvokiju i Rokfordu i izdavačkoj kući “Town Hill Colony”.

Posle projekcija u Čikagu, Filadelfiji, San Francisku i drugim gradovima Amerike, očekuje se i dalja distribucija do bioskopskih sala u u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

PODRŽITE RAD SERBIAN TIMES-a, donirajte putem ovog linka.

TEKST: Serbian Times FOTO: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE