Connect with us

aktuelno

SPECIJALCI SA ZAPADA STIŽU U UKRAJINU: Amerikanci, Britanci i Nemci se pridružuju Legiji stranaca!

Published

on

Grupa od 10 bivših pripadnika specijalnih jedinica iz zapadnih zemalja boravi u Poljskoj i sprema se da pređe u Ukrajinu gde planiraju da prihvate ponudu predsednika Volodimira Zelenskog da se “pridruže odbrani Ukrajine, Evrope i sveta”, izjavio je navodno američki veteran, prenosi BuzzFeed News.

Grupa od šest američkih državljana, tri Britanca i jednog Nemca, obučena je od NATO saveza i iskusna je u bliskoj borbi i borbi protiv terorizma.

“Oni žele biti među prvima koji će se službeno pridružiti novoj Međunarodnoj legiji teritorijalne odbrane Ukrajine koju je Zelenski najavio u nedelju, prema porukama koje je pregledao BuzzFeed News. Dva bivša američka pešadijska oficira takođe planiraju da dođu u Ukrajinu kako bi obezbedili “vođstvo” ovoj grupi, rekao je vojni veteran za regrutaciju”, piše BuzzFeed News.

Navodi se da je Zelenski pozvao ljude širom sveta koji mogu pomoći u borbi protiv moskovske “podle taktike” da se pridruže ukrajinskoj vojsci.

“Ovo je početak rata protiv Evrope, protiv evropskih struktura, protiv demokratije, protiv osnovnih ljudskih prava, protiv globalnog pravnog poretka, pravila i mirne koegzistencije”, naveo je Zelenski u saopštenju.

“Svako ko želi da se pridruži odbrani Ukrajine, Evrope i sveta može doći i boriti se rame uz rame sa Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca”, rekao je on navodno.

Vest o zvaničnoj stranoj jedinici je navodno dočekana sa uzbuđenjem među pripadnicima Nacionalne legije Gruzije, dobrovoljaca sa zapadnim vojnim iskustvom koji obučavaju ukrajinske trupe.

“Ovo smo čekali. Vrlo je dobro”, rekao je za BuzzFeed News Levan Pipia, vojnik legije i veteran gruzijske vojske iz rata s Rusijom 2008. godine.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus je izjavila da podržava britanske državljane koji bi eventualno odu u Ukrajinu da se bore “za demokratiju”, prenio je BBC. Ona je rekla da je borba Ukrajine borba za slobodu, “ne samo za Ukrajinu već i za celu Evropu”.

BuzzFeed News tvrdi da je “hiljade stranih boraca pohrlilo je u Ukrajinu otkako je počeo rat Rusije protiv te zemlje 2014. godine”.

“Dok su većina njih bili Rusi i građani drugih bivših sovjetskih republika, stotine su stigle iz Evropske unije, otprilike 40 je stiglo iz SAD-a, a najmanje 12 iz Velike Britanije, prema izveštajima BuzzFeed Newsa i nezavisnom istraživanju stručnjaka koji prate takve borce”, navodi se u članku.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera English

Advertisement