Chicago, IL
57°
Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 44%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 36°F
54°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 61°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

“SPASOJE” ŠTEDI I VREME I NOVAC: Srbin napravio robota koji je zaista spas za poljoprivrednike! (VIDEO)

Novosađanin Nikola Lukičić, koji se bavi organskom proizvodnjom lavande, konstruisao je robota koji obavlja sve poslove u polju. Pitanje bezbednosti rada na imanju bilo je ključno za nastanak inovacije.

Soter-rover, od milošte nazvan Spasoje, multifunkcionalno robotsko vozilo na daljinsko upravljanje ima pogon na sva četiri točka i hibridni pogon.

„Koristi moltikultifatorski sve priključke koji se nalaze na tržištu, tako da tu spadaju čistilica za sneg, neke četke za komunalna čišćenja, razne prikolice, jer može da vuče teret od 800 kilograma, na ravnom terenu, i to sve uz pomoć samo jednog prsta, na daljinsko upravljanje. Vi video-linkom imate sliku sa njega, sa kamere i do kilometar udaljenosti”, objasnio je konstruktor soter-rovera Nikola Lukičić.

Za Dragana, koji na tradicionalni način uzgaja lavandu dugi niz godina, Nikolin izum je pravo čudo:

„Prvi put kad sam video robota, i mene je iznanadilo kao penzionera od 68 godina. Tako da, ručni rad, više se maltene ne bavimo time, a taj robot nam i te kako pomaže.”

Nikoli i njegovoj porodici, ovaj robot je uštedeo vreme i novac, ali do sada ih je spasao više puta.

Zbog strmog terena, Nikola se triput prevrnuo voćarskim traktorom. Kaže da ni ostale poljoprivredne mašine nisu davale rezultate kakve je želeo.

„Prosto nije bilo održivo, i odlučili smo da napravimo prvi prototip robota pre tri godine, i od tada smo u konstantnom razvoju. Greota je gledati dedovinu zaparloženu, i mislim da uz pomoć novih tehnologija, mladi ljudi koji nisu toliko bili vični sa onom tradicionalnom agrotehnikom, kao što su traktor i moltikultivator, sada mogu prosto da se igraju i da urade posao”, dodaje Nikola.

Na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, soter-rover osvojio je 3. nagradu, ali najveća nagrada izumitelja bila bi masovna proizvodnja, kako bi Spasoje u budućnosti, pomogao i drugim poljoprivrednicima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / Soter Robotics

YOU MAY LIKE