Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

SPASIO PREKO 200 ŽIVOTA: Srđan već decenijama dobrovoljno daje krv, a sada je i ćerka krenula njegovim stopama!

Zahvaljujući humanim donatorima krvi, godišnje se spasi na hiljade života. Jedan od onih koji se nikad nije štedeo, već uvek rado odazivao svakom pozivu na dobrovoljnu akciju davanja ove dragocene tečnosti je i Srđan Srećković iz Topole. Prvi put je krv dao sa svojih 19 godina, kao vojnik a nastavlja i danas. Ponosan je na podatak što je na ovaj način spasio preko 200 života.

-Ja sam AB+ krvna grupa, imam 49 godina i dao sam 72 ili 73 puta krv s tim što neka davanja u ratnim uslovima nisu evidentirana pa ih je verovatno i više. Naravno da nisam davao krv da bi me bilo ko pohvalio ili nagradio. Vođen sam krilaticom da ‘ruka koja daje ne prosi’. Bitno je reći, za buduće davaoce, da od jedne doze koju damo, spašavamo tri života“, rekao je za TopPres Srđan Srećković.

PROČITAJTE VIŠE:

Nagrađivan je od Crvenog krsta Srbije, odlikovan i nagrađivan od institucija, SPC, Vojske Srbije, Zajednice srpskih opština. A kao predsednik Ravnogorskog pokreta u periodu od 2008. do 2013. godine organizovao je brojne akcije gde su samo za transfuziju K.C. Kosovska Mitrovica dali 1370 jedinica krvi.

-Ponosan sam i što je moja ćerka Nikolija, koja je nedavno napunila 18 godina upisala se kao dobrovoljni davalac krvi, a sledeći njen primer još nekoliko gimnazijalaca je dalo krv, kaže Srđan.

Dodaje da ovoj akciji i davanju neće stati i pozvao sve koji su u prilici da se odazovu svakog trećeg četvrtka u meseci na dobrovoljnu akciju davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Topola.

POVEZANE TEME:

GIMNAZIJALCI, A GENIJALCI! Srednjoškolci iz Niša najbolji na Evropskom prvenstvu u inovacijama! (FOTO, VIDEO)

KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!

TRI SRPSKE GRACIJE OSVOJILE AMERIKU: Aleksandra, Anđela i Kristina su šampionke u odbojci, ali i u znanju! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE