Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 85%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

MIRNI PROTESTI SRBA ŠIROM KIM: U Leposaviću poveli kolo, ori se “Veseli se srpski rode”! (VIDEO)

U blizini zgrada opština u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i danas, četvrti dan za redom, nastavljaju se protesti Srba.

Sa učesnicima protesta u Zvečanu je i predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je medijima izjavio ;da je nakon jučerašnjeg razgovora sa američkim pukovnikom i zahteva Srpske liste, KFOR razmestio svoje snage na pet tačaka u centru Zvečana “da bi sprečili ulazak specijalnih jedinica policije (*Kosova) da ne bi došlo do incidenta”.

To KFOR nije potvrdio.

Na današnjem protestu u Zvečanu su i rudari.

Rudar Darko Milović, koji se obratio medijima, kako je rekao, u ime kolega, kazao je da je od petka obustavljena proizvodnja “jer su specijalci blokirali flotaciju i ne dozvoljavaju da kamioni tamo dovoze rudu iz rudnika.

Kulturno umetničko društvo “Kopaonik” nastupa ispred opštine Leposavić uz srpske tradiocionalne pesme. Ispred Kfora i bodljikave žice KUD Kopaonik nastupa sa tradicionalnim srpskim pesmama i recitovanjem rodoljubivih pesama.

Na taj način žele da poruče svima da su Srbi miroljubiv narod i da žele na miran način da dođu do svojih osnovnih ljudskih prava.

Nastup su započeli molitvom. Sa razglasa se potom začula pesma “Veseli se srpski rode”, koju su svi ispratili aplauzom i zapevali.

Ministar policije pozvao Albance da ne organizuju marš ka severu Kosova

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja pozvao je danas Albance da ne organizuju marš ka severu Kosova. ; “Pozivi na protest u Južnoj Mitrovici, s ciljem marša ka severu zemlje su nepotrebni i ne pomažu Kosovu”, rekao je Svećlja.

Naveo je da se na društvenim mrežama podstiču “nepotrebna okupljanja” i naglasio da, prema procenama kosovskih bezbednosnih institucija, poziv na marš šire nepoznate osobe sa “sumnjivih profila” na društvenim mrežama.

Prethodno je i Kosovska policija pozvala građane da ignorišu pozive na organizovanje marša ka severu Kosova. ; “Od raznih pojedinaca i profila kruže objave u kojima se pozivaju albanski građani da učestvuju u navodnom masovnom protestu danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici navodno s namerom za marširanje na sever zemlje”, poručili su iz policije.

Oni su pozvali građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na “navodne organizacije nepoznatih lica”. ; Prištinski mediji su u sredu izvestili da je jedan albanski reper takođe uputio poziv građanima da se priključe protestu, navodeći da je “spreman za borbu od Tirane do Kosova”.

Za razliku od policije koja navodi da je reč o protestu s namerom za “marširanje na sever zemlje”, ova osoba je za danas u 12.00 pozvala građane uz poruku “marširajmo za Sever”.

Pozivi na marš su usledili u jeku pojačanih tenzija na severu Kosova usled nasilnog ulaska specijalnih jedinica i gradonačelnika u tri opštine, i sukoba Srba i pripadnika KFOR-a, piše Kossev.

Danas je sedmi dan od izbijanja nove krize na Severu, a već pet dana građani protestuju ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Njihovi zahtevi su: povlačenje specijalaca iz opštinskih zgrada, ali i sa severa Kosova, kao i puštanje Srba koji su uhapšeni tokom sukoba sa KFOR-om u ponedeljak.

PROČITAJTE VIŠE:

Stoltenberg: Dodatne NATO trupe krenule na Kosovo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da su dodatne trupe koje alijansa šalje krenule ka Kosovu ali da to ne znači odustajanje od traženja političkog rešenja za sukob.

On je ;tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija alijanse u Oslu ;ponovio da je nasilje protiv mirovnih snaga Kfora na Kosovu potpuno neprihvatljivo, prenosi Rojters.

“NATO će ostati na oprezu. Bićemo tu da obezbedimo okruženje. Dodatne trupe šaljemo kako bi pomogle da smirimo i smanjimo tenzije”, odgovorio je Stoltenberg na pitanje zašto se šalju dodatne trupe.

Šef NATO-a izjavio je pre dva dana da će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi suzbio nasilje koje je izbilo na severu i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

“NATO preduzima ovaj korak kako bi osigurao da Kfor ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat”, izjavio je ;Stoltenberg ;na konferenciji za štampu u Oslu nakon sastanka sa premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom.

On je “najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga i dodao da nasilje vraća korak unazad Kosovo i ceo region i izlaže evroatlantske aspiracije riziku.

POVEZANE TEME:

KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!

I MAKRON NA STRANI SRBIJE: Priština snosi odgovornost za nemire na severu KiM!

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR: Priština nepotrebno eskalirala situaciju prisilnim ulaskom u opštine!

Izvor: Agencije
Foto: Kosovo Online

YOU MAY LIKE