Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ŠOLC: Srbija je bombardovana da se spreči “genocid na Kosovu”! Putin mu žestoko odbrusio…

Nemački kancelar Olaf Šolc danas je, odgovarajući na kritike ruskog predsednika Vladimira Putina koji je podsetio da je NATO pokrenuo rat u Evropi, protiv Jugoslavije, izjavio da je Alijansa to uradila kako bi “sprečila genocid na Kosovu”, javlja Rojters.

Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Šolcom, rekao da su mu još uvek sveža sećanja na rat Severnoatlantslke alijanse protiv Jugoslavije i na bombardovanje Beograda.

Putin je rekao da je to jedan tužan primer, koji je, međutim, istovremeno i činjenica, preneo je TASS.

– Federalni kancelar je upravo rekao da ljudi njegove generacije – a i ja svakako pripadam toj generaciji – teško da mogu da zamisle rat u Evropi – rekao je Putin novinarima na zajedničkoj konferenciji sa Šolcom.

Ruski predsednik je podsetio da smo međutim svi bili svedoci rata u Evropi koji je NATO pokrenuo protiv Jugoslavije i bombardovanja jedne od evropskih prestonica – Beograda.

– To se jeste dogodilo, bez ikakvih sankcija Saveta bezbednosti UN. To je jedan vrlo tužan primer, ali i nepobitna činjenica, rekao je ruski predsednik.

Na Šolcovu opasku da je NATO bombardovanje 1999. usledilo kako bi se sprečio “genocid”, Putin je rekao da je ono što se danas dešava u Donbasu “svakako genocid”.

Nemački kancelar je, međutim, kritikovao to što je Putin situaciju u Donbasu nazvao “genocidom”, nazivajući to pogrešnim.

– Reč genocid, koju je ruski predsednik upotrebio na zajedničkoj konferenciji za novinare je jaka i pogrešna – poručio je Šolc.

Šolc je u obraćanju novinarima ocenio da je razgovor sa ruskim predsednikom bio iskren.

Govoreći o bezbednosti u Evropi, nemački kancelar je ukazao da bi dugoročna bezbednost u Evropi mogla da se postigne samo sa Rusijom.

– Za moju generaciju, rat u Evropi je nezamisliv. Moramo da osiguramo da tako i ostane – poručio je on i dodao da je “naša odgovornost kao državnih i vladinih lidera da sprečimo vojnu eskalaciju u Evropi.”

Dodao je da misli da bi Dojče vele trebalo da dobije priliku da nastavi da radi u Rusiji.

Tekst: Vesti-online Foto: John Thys/Mikhail Metzel/AFP / Getty Images

YOU MAY LIKE