Connect with us

Dijaspora

SOFIJIN SRPSKI DŽEZ: Bila je najmlađi student muzike u Gracu, a sada u Njujorku gradi veliku karijeru! (VIDEO)

Published

on

Bila je najmlađi student koji je sa šesnaest godina primljen na Univerzitet za muziku i dramske umetnosti u Gracu. Jedna je od najlepših žena sveta po izboru magazina Kosmopoliten. Zaljubljena je u džez od detinjstva, otkako je čula numeru Ele Ficdžerald…

Posle studija u Austriji, i života u Gracu i Londonu, odlazi u Njujork koji postaje “njen grad”. Dobija posao profesora na tamošnjem muzičkom koledžu, nastupa na američkoj džez sceni, između ostalog i u čuvenom Karnegi holu… Upoznaje takođe džez muzičara, Eliota, sa kojim je danas u srećnom braku…

U Beograd je doputovala zbog koncerta u Narodnom pozorištu gde je nastupala zajedno sa suprugom.

-Taj nacionalni i kulturni identitet koji čovek nosi sa sobom čak i kada ode da živi negde drugde, čak i kada je rođen negde drugde, je veoma bitno. Znati odakle potičeš, šta vam nose geni je jako važno. Tako je i u mom slučaju. Moj novi album, “Sofi Džez”, koji je i moja muzička biografija, možete recimo da čujete i pesmu “Sejdefu majka buđaše”, taj deo mog života i moje umetnostio je meni jako bitan, kaže Sofija Knežević.

Sofija je ambasador Internacionalne fondacije za decu i umetnost. Kao izuzetno važan deo karijere izdvaja muziku i tekst koje je zajedno sa Eliotom, napisala sa festivale Muzeja moderne umetnosti u Njujorku i Muzeja američke umetnosti u Arkanzasu.

Uvrštena je u enciklopediju “Serbian džez bre”, a zanimljivo je da se našla u filmu “Duh Balkana” pored Marine Abramović i Anđeline Džoli. Reditelj Herman Vaske, koji decenijama snima najitrigantnije svetske umetnike, želeo je da prikaže onu drugu, manje poznatu stranu Balkana.

Laureat je brojnih nagrada i priznanja kao što je Tesla nagrada za dostignuća u muzici, Unesko Stipendija za mlade talente, a u 2013. godini je izabrana za “Betty Carter Jazz Ahead” program koji prepoznaje izuzetno talentovane umetnike i kompozitore.

NIŠTA BEZ KORENA: Sofija Knežević je ambasador srpske muzike u SAD

Sofija živi i radi u Njujorku od 2011, a zaposlena je kao profesor pevanja u školi “Music School of New York City” od 2012. godine. Sofija Knežević je od prošle godine ambasador nacionalne platforme “Srbija stvara”.

Izvor: RTS Foto: Facebook

Advertisement