Connect with us

Srbija

SOBA KAKVU JOŠ NISTE VIDELI: Mladi Prijepoljac olovkom oživljava svetske metropole, a jedna se prostire na sedam metara!

Published

on

Emir Muzurović, student treće godine Unutrašnje arhitekture, jedan je od retkih Prijepoljaca koji se bavi oslikavnjem pametnih gradova i to iz hobija. Sa samo pet godina osvojio je nagrade na regionalnim takmičenjima u crtanju i tada je uvideo svoj talenat. Gradove je počeo da crta sa 12 godina i to su na početku bili mali crteži na blokovima i hamer papirima, a onda je svoje stvaralaštvo preselio na zidove u svojoj sobi.

„Rođen sam u malom mestu, u kom nema mnogo visokih zgrada. Oduvek sam maštao o svetskim metropolama i velikim gradovima. Često  sam maštao o tome kako bi Prijepolje izgledalo kada bi imao visoke nebodere i moderne zgrade i onda sam moju maštu pretočio u stvarnost. Međutim, svi ti veliki gradovi su pretrpani pa su oni na mojim crtežima pre svega, ekološki prihvatljivi i krovovi su pretežno zeleni“, kaže Emir za RINU.

Na samom početku nacrta skicu na papiru na kojoj su obeležene reke, planine, centar grada i industrijska zona, najvažnije saobraćajnice i vazdušne luke. Nakon skice, počinje crtanje grada olovkom, a zatim markerima i flomasterima oživlja crtež i vrlo često spaja više radova u jedan.

DOVOLJNO JE SAMO DA ZAMISLI: Emir svoje ideje pretvara u stvarnost

Najduži rad je dugačak sedam metara i nalazi se u mojoj sobi. Kad je u pitanju postupak, u tom slučaju je poprilično složeniji. Posle završetka skice počinjem sa ocrtavanjem grada na zidu olovkom, zatim se boji bojama za zid. Kada se boja osuši, moja zamisao dobija svoj konačan izgled pomoću crnih specijalnih markera. Na kraju, neke zgrade ukrašavam sjajnim lepkom“, rekao je ovaj talentovani Prijepoljac.

NEBODERI, GUŽVE. MOSTOVI: Najduži rad je dugačak 7 metara i nalazi se u njegovoj sobi

Inspiraciju, kako kaže, pronalazi svuda oko sebe, a za sve ovo vreme nije mu se desilo da nacrta dve iste zgrade. Svaka ima neki detalj po kom se razlikuje od drugih, a samo oštro oko može da uoči razliku.

VELIKI KREATIVAC: Emir je već izabrao svoj put koji samo sledi

„Trenutno ocrtavam zadnji zid u svojoj sobi koji je ostao prazan. Taj crtež je zamišljen kao Turistički centar na planini, a u njemu se nalaze pametne zgrade sa zelenim krovovima i fasadama, jer je po meni bujna vegetacija predstavnik ekoloških gradova. Voleo bih kad bi se podigla svest ljudi kad je u pitanju ekologija i da se izgradnja vrši u skladu sa tim pravilima“, priča Emir.

Ovaj kreativni mladić nakon završetka osnovnih studija planira da upiše master studije za dizajn enterijera, ali ga pored toga privlače urbanizam i grafički dizajn.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement