Connect with us

Dijaspora

BRATSKI ODNOS SRBIJE I RUSIJE: Otvaraju se naše škole u Moskvi, Sankt Peterburgu i Sočiju!

Published

on

Dopunske škole srpskog jezika, koje će pohađati srpska deca koja žive u Rusiji, trebalo bi da počnu sa radom od septembra u tri ruska grada – Moskvi, Sankt Peterburgu i Sočiju, rekao je danas Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Gujon, koji je sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova u šestodnevnoj poseti Rusiji, rekao je za Sputnjik da su takve škole u Rusiji postojale do pre dve decenije, a sada se ponovo pojavila potreba za tim.

“Bez jezika nema identiteta i identitet se gubi zbog neznanja jezika. Te veze su veoma bitne i to ne samo zbog porodice. Videli smo u nekim zemljama da neka deca ne znaju srpski jezik i ne mogu da razgovaraju sa bakom i dedom. To je zaista tužno. Ako posmatramo na duge staze, onda se gubi i ta veza i nit sa Srbijom. Kada je jezik tu – onda je i identitet tu, onda postoji i želja za obilaskom Srbije, a ponekad i za povratkom u Srbiju”, izjavio je Gujon.

PROČITAJTE JOŠ:

OMAŽ LEGENDI: U Čikagu pala zadnja klapa filma o Tomi Zdravkoviću! BJELA: Ovo je bilo najbolje snimanje u mom životu! (VIDEO + FOTO)

INTERVJU, ARNO GUJON: Bitno mi je da moja deca znaju o caru Lazaru koliko i o Jovani Orleanki!

SVETSKO PRIZNANJE: Sloboda Mićalović najlepša prirodna glumica na svetu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio otvaranje srpske škole u Moskvi u oktobru 2018. godine, kako bi deca srpskih državljana koji žive u ruskoj prestonici mogla da govore na maternjem jeziku.

Izvor: Rts Foto: Printscreen / Instagram @arno.gujon

Advertisement