Connect with us

aktuelno

SNIMAK MUČENJA I UBIJANJA RUSKIH VOJNIKA POTRESAO SVET: Rusija najavila istragu zbog ratnog zločina, Ukrajinci takođe (VIDEO)

Published

on

Ruska federacija je pokrenula istragu nakon što se na internetu pojavio ekspicitan video koji navodno prikazuje mučenje ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika. Istragu je u međuvremenu najavila i Ukrajina.

“Snimak koji kruži internetom prikazuje zarobljene vojnike koji su pogođeni u noge bez medicinske pomoći”, navodi se u saopštenju Istražnog komiteta Rusije u nedelju.

Šef tog tela Aleksandar Bastrikin naložio je “istražiteljima da utvrde sve okolnosti incidenta, prikupe i evidentiraju dokaze i identifikuju sve osobe koje su u njemu bile umešane kako bi ih potom priveli pravdi”. Iako nije odmah bilo jasno gde i kada su snimljeni uznemirujući video snimci, neki izveštaji ukazuju da se incident odigrao u vojnom kompleksu koji se nalazi u istočnom ukrajinskom regionu Harkov, koji koriste “nacionalističke” jedinice Desnog sektora, dodaje komitet.

Više uznemirujućih snimaka, očigledno snimljenih u istom ambijentu, pojavilo se na mreži tokom vikenda. Video snimci su toliko eksplicitni da ih mediji nisu delili direktno, a mogu se pogledati jedino na JuTjubu.

Na snimku se vidi više ljudi, očigledno ruskih ratnih zarobljenika, kako leže na zemlji. Čini se da su svi vojnici teško pretučeni i imaju rane na nogama.

Povređene vojnike ispituju naoružani ljudi, od kojih mnogi nose plave trake koje obično koriste ukrajinske jedinice. Neki od ranjenih su očigledno umrli tokom ispitivanja. Na snimku se takođe vidi da su tri druga zatvorenika naređena da izađu iz kombija i da im pucaju u noge iz neposredne blizine.

Ekstremna okrutnost prikazana u video snimcima izazvala je osudu, čak i od proukrajinskih ličnosti. Osnivač agencije Belingcat, koja se bavi “istraživačkim novinarstvom”, a koju finansira američka vlada, Eliot Higins, opisao je ovo kao “veoma ozbiljan incident” i pozvao na “dalju istragu” uznemirujućih slika.

Da se radi o ozbiljnom incidentu vidi se i po tome da se tim povodom oglasio i Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika, koji je najavio da će Kijev pokrenuti istragu, dan pošto se na društvenim mrežama pojavio snimak mučenja ruskih zarobljenika.

“Ovakve slučajeve shvatamo izuzetno ozbiljno… Pokrenućemo istragu. Mi ne mučimo ratne zarobljenike”, najavio je ukrajinski zvaničnik.

Moskva je napala susednu Ukrajinu prošlog meseca, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

Izvor: Kurir Foto: Youtube

Advertisement