Chicago, IL
54°
Sunny
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 6mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
57°F
61°F
63°F
64°F
64°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

SNEŽA JE KASAPIN I TO NAJBOLJI: Obradi stotine prasića dnevno, jednog iseče za samo 8 minuta!

Da u zapadnoj Srbiji nema podela na muške i ženske poslove jasno pokazuje Snežana Marković iz Gornjeg Milanovca, koja se već 20 godina bavi klanjem i pečenjem prasića. Kada se udala, prvo je pomagala starijima, međutim htela je da postane svoj gazda, nastavila da usavršava tehniku i postala jedna od retkih žena koja u ovom poslu može da parira muškarcima.

“Kada smo krenuli u posao sve je bilo drugačije nego danas. Tu je bila velika količina prasića, pa sam ja bila tu da mu pomognem kada je nešto trebalo, da donesem, odnesem, suprug je non stop doteravao prasiće. Krenuli smo posao prvo u krugu, a kasnije kako se posao odvijao zaposlili smo i nekoliko ljudi i ja sam tada krenula da radim i u proizvodnji i da sečem pečenje. Ranije se sve radilo drugačije, bilo je dosta teže, danas postoji elektrošok, šurilica, sve ide dosta brže, ali ja sam tu da pomognem i ako je nekada potrebno da se zakolje prase na starinski način”, kaže Snežana Marković za agenciju RINA.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

A kada završi ceo proces od klanja pa sve do pečnja, Snežani serviranje ovog srpskog delikatesa bude kao od šale.

“Nekada se radilo sa sečkama, sada radim sa satarom da parče mesa ne bi imalo mnogo otpada. Pečenje sečem na svadbama, po restoranima. Kada sam počinjala bila sam dosta mlada i neiskusna, ali sam evo sve naučila. Prijatelji su merili vreme, i za osam minuta uspela sam da celo prase isečem i složim u ovale, dodala je ona.

Ne može reći da je uvek lako, ali voli ovaj posao, a kako ističe najvažnije je da uvek ispoštuju ljude. Sada za vreme praznika imamo i dosta kupaca iz Beograda. Pre korone su “radili” oko 600-700 komada dnevno za vreme Božićnih praznika, sada je to malo manje, ali opet narod se drži tih običaja. Porodični posao održali su sve do danas, zahvaljujući tome što svi članovi porodice funkcionišu kao dobro uigrana ekipa, najukusnije pečenice izlaze baš iz njihovih peći.
“Krenuli smo samo sa jednom malom furunom, bilo je dosta teško, a onda smo polako iz godine u godinu proširivali posao”, priča njen suprug Dragan.

Iako su poskupljenja učinila svoje, ovih dana u susret jednom od dva najradosnija Hrišćanska praznika, Markovićima su ruke pune posla jer običa da se na Božićnoj trpezi obavezno nađe svinjsko pečenje ne zastareva.

POVEZANE TEME:

NA MNOGAJA LJETA! Dva srpska manastira u Čikagu dobila nove igumane pred Božić!

DIVNA TRADICIJA U ČIKAGU: Vladika pevao i družio se sa decom i članovima hora “Branko Radičević”(FOTO GALERIJA)

KAKO JE ŽIVELA I UMRLA LENKA DUNĐERSKI: Tragična sudbina devojke kojoj je posvećena najlepša srpska ljubavna pesma

Izvor: Rina.rs
Foto: Rina.rs

YOU MAY LIKE