Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 54%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
34°F
32°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 36°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SMANJITE VOŽNJU, ISKLJUČITE KLIME, RADITE OD KUĆE: Ovo je plan EU da se skine sa ruske nafte i gasa. Ima 9 zahteva za građane

Evropska unija pozvala je ljude da manje voze, isključe klima-uređaje i rade od kuće tri dana sedmično kako bi se smanjilo oslanjanje na rusku naftu i plin. Evropska komisija kaže da bi mere, izrađene u saradnji s Međunarodnom energetskom agencijom, uštedele domaćinstvima u proseku oko 500 eura godišnje.

“Kad bi svi građani EU sledili plan u devet tačaka, pod nazivom “Playing My Part” (Igram svoju ulogu), to bi uštedelo dovoljno nafte za punjenje 120 supertankera i dovoljno prirodnog gasa za grejanje gotovo 20 miliona domova”, objavila je Evropska komisija.

“Ljudi širom Evrope pomogli su Ukrajini davanjem donacija ili direktnom pomoći izbeglicama, a mnogi bi želeli da učine više. Većina domaćinstava takođe ima veće račune za energiju zbog energetske krize koju je pogoršao rat. Korištenje manje energije nije samo neposredan način za Evropljane da smanje svoje račune već takođe podržava Ukrajinu smanjenjem potrebe za ruskom naftom i gasom, čime se pomaže u smanjenju tokova prihoda koji finansiraju invaziju”, dodaju.

Prema planu, smanjivanje termostata za samo 1 °C uštedelo bi oko 7% energije koja se koristi za grijanje, dok bi postavljanje klima-uređaja za 1 °C više moglo smanjiti potrošnju električne energije i do 10%.

Pozvali su građane da:

  • smanje grejanje zimi, a ljeti manje koriste klima-uređaje
  • podese bojlere
  • ekonomičnije koriste automobil
  • smanje brzinu na autoputevima, s isključenim klima-uređajem u automobilu
  • nedeljom u velikim gradovima ostave automobil kod kuće
  • kratka putovanja obavljaju pešačenjem ili biciklom umesto vožnje
  • koriste javni prevoz
  • koriste voz umjesto aviona.

Izvor: Index Foto: Reuters

YOU MAY LIKE