Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

HRVATSKA NIJE ZABRANILA USTAŠKE SIMBOLE: Jevreji bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu!

Najviši državni predstavnici odali su danas u Jasenovcu počast žrtvama tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, ali ni ove godine nije bilo zajedničke državne komemoracije zbog narušenih odnosa predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Takođe, Koordinacija jevrejskih opština odbila je da dođe na državnu komemoraciju zato što vlada Andreja Plenkovića nije izričito zabranila ustaške simbole i pozdrav „Za dom spremni“, pa su najavili odvojenu komemoraciju iduće sedmice.

Pod pokroviteljstvom Sabora, kolonom sećanja i polaganjem venaca kod spomen obeležja Kameni cvet počast su zajedno odali premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković, predstavnici srpske i romske nacionalne manjine, Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi.

Na komemoraciji su bili i predsatvnici udruženja antifašista Franjo Habulin i predsednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić. U sklopu prigodnog programa, čitana su i svedočanstva preživelih logoraša.

Prethodno je počast odvojeno odao predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je rekao da ne želi da bude na komemoracii s onima koji „u jednom trenutku ohrabruju ustašluk, a onda se prave liberalima“.

On je najavio da će u Jasenovac ponovo doći iduće sedmice kada će počast jasenovačkim žrtavama odati predstavnici jevrejske zajednice.

I bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović odbio je juče poziv Saveza antifašistikih boraca i antifašista da učestvuje na državnoj komemoraciji za žrtve tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, jer smatra da iza nje stoji vlada koja toleriše „rastuću ustašofiliju“.

U Jasenovcu ni prošle godine nije bilo zajedničke državne komemoracije za žrtve tamošnjeg ustaškog logora zbog narušenih odnosa predsednika i premijera.

Plenković je tada odbacio mogućnost zajedničke komemoracije sa predsednikom države rekavši da „nema glumljenja“, a ove godine odnosi dvoje vodećih političara u zemlji su još napetiji i svakodnevno putem medija razmenjuju oštre poruke i uvrede.

Godinu ranije, u prvoj godini predsedničkog mandata Zorana Milanovića, posle višegodišnjeg prekida, održana jedinstvena komemoracija na kojoj je učestvovao kompletan državni vrh. Uz njih su bili i predstavnici svih naroda žrtava i antifašista.

Pre toga su od 2014. predstavnici Srpskog narodnog veća, Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske bojkotovali državne komemoracije i održavali svoje, zbog, kako su isticali, revitalizacije ustaštva i revidiranju istorije Drugog svetskog rata.

Komemoracija u Jasenovcu posvećena je obeležavanju 22. aprila 1945. i proboju 600 logoraša, od kojih je preživelo njih oko 100.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je logor smrti i najveće stratište u Hrvatskoj. Formiran je tokom Drugog svetskog rata kao mesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Roma, Jevreja, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije kvislinške NDH.

U tom logoru su od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. ljudi ubijani zbog verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. U njegovom sastavu su bili logori u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški.

Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima bilo je više od 20.000 dece.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Danas
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE