Chicago, IL
82°
Partly Cloudy
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 11mph S
Humidity: 44%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 1
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
79°F
75°F
73°F
72°F
70°F
SunMonTueWedThu
66°F / 59°F
84°F / 66°F
82°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F

Published 5 years ago

By admin

SLUČAJ CRKVE SV. SAVE U NJUJORKU: Eparhija kupila rezidenciju za 2 miliona $, a novca za obnovu spaljene svetinje nema

Obnova spaljene crkve stoji u mestu, jer za to navodno nema para. S druge strane, mnogim Srbima nije pravo što je Eparhija Istočno-američka u međuvremenu kupila episkopsku rezidenciju u okrugu Vestčester za blizu 2 miliona dolara, dok parohijani ”nemaju gdje da se Bogu mole”

Prošao je treći Vaskrs od požara koji je progutao Katedralu Sa vetog Save u Njujorku, a pomaka u obnovi ove srpske bogomolje – nema. Episkop Istočno-američki Irinej je mjesecima prije prošlogodišnjeg Vaskrsa najavljivao da će liturgiju 2018. godine služiti pod obnovljenim krovom izgorjele crkve. To se, međutim, nije desilo ni prošle, a ni ove godine.

NEKAD BILO: Crkva Svetog Save u najlepšem delu Menhetna

Štaviše, ove nedjelje je vladika Irinej, pod čijim se starateljstvom jošod požara nalazi crkveno-školska opština u Njujorku, raspustio i drugo povjereništvo nad njujorškom parohijom. Inače, Povjereništvo nad parohijom je Eparhija Istočno-američka nametnula u decembru 2016. godine, poslije isteka mandata posljednjeg parohijskog odbora. Do tada se po statutu crkveno-školske opštine parohijski odbor birao među parohijanima na izborima.

Sto šezdeset pet godina stara bogomolja, koja je 1942. postala vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, kada su članovi zajednice skupili 30 hiljada dolara da je kupe, izgorjela je u predvečerje prvog maja 2016. godine, poslije vaskršnje službe i pratećeg okupljanja vjernika. Pošto je bila zaštićena građevina od izuzetnog istorijskog značaja za Grad Njujork i još veće važnosti za srpsku pravoslavnu zajednicu ovog grada, očekivalo se da obnova ove svetinje bude zajednički prioritet Eparhije Istočno-američke i srpske zajednice njujorške oblasti.

Obnova crkve će koštati između 60 i 80 miliona dolara, a osiguravajuća kompanija je na ime odštete parohiji isplatila svega 12 miliona i 700 hiljada dolara. Parohija je u maju 2018. godine pokrenula tužbu protiv osiguravajuće kompanije Čerč Mjučual, zbog neadekvatne polise i sudski potražuje dodatnih 47 miliona dolara

ARHITEKTONSKI I DUHOVNI DRAGULJ: Od 1942.godine u posedu Srpske pravoslavne crkve

Tri godine kasnije, međutim, obnova se nije pomerila sa mrtve tačke, a vidljivog napretka nema ni u naporima za prikupljanje neophodnih novčanih sredstava, kao ni u građevinskim radovima na samom objektu.

Obnova crkve će koštati između 60 i 80 miliona dolara, a kompanija koja je osiguravala građevinu je na ime odštete parohiji isplatila svega 12 miliona i 700 hiljada dolara. Parohija je u maju 2018. godine pokrenula tužbu protiv osiguravajuće kompanije Čerč Mjučual, zbog neadekvatne polise. Naime, kako prenosi “Njujork Post”, odšteta je proračunata na osnovu polise koja se zasnivala na tržišnoj vrijednosti u vrijeme kupovine, te sredstava naknadno uloženih u nadogradnju, a nije predviđala troškove obnove u slučaju uništenja požarom. Parohija sudski potražuje dodatnih 47 miliona dolara.

Kostur crkve, čiji zidovi stoje zahvaljujući naknadno ugrađenim čeličnim gredama, budi jake emocije, ali djeluje i sablasno. Raščišćavanje terena se odvijalo sporo zato što težim građevinskim mašinama, usljed čije proizvodnje vibracija bi stabilnost zidova bila ugrožena, nije dozvoljen pristup.

Dok se srpska zajednica Njujorka pita gdje je zastoj, nema čak ni najave strategije prikupljanja sredstava za obnovu. I parohijski dom, koji nije značajno oštećen u požaru, stoji neiskorišten. Unutrašnja renovacija doma, planirana prije požara, nikad nije otpočela. U obraćanju tokom vaskršnjeg bogosluženja, vladika Irinej je ponovo najavio da će radovi na postavljanju krovne konstrukcije početi do 15. maja ove godine.

Osim redovnih donacija i ustaljenih crkvenih donatorskih prilika, izdvaja se jedino pokušaj jedne parohijanke, neposredno poslije požara, koja je na donatorskoj platformi Go Fand Mi prikupila oko 27 hiljada dolara.

REZIDENCIJA PRIORITET, BOGOMOLJA NA ČEKANJU: Episkop Irinej Istočno-američki

Prvo Povjereništvo je avgusta 2017. podnijelo ostavku, zbog, kako se priča u zajednici, nemogućnosti da se izbore protiv sukoba interesa u kome je izvršni rukovodilac projektom obnove, arhitekta Don Živković, Srbin iz Australije kojeg je postavio vladika Irinej, zvanično učestvovao u rukovođenju obnovom volonterski, a istovremeno je unajmio svoju arhitektonsku firmu kao izvođača radova

S druge strane, mnogim Srbima u Njujorku nije pravo što je Eparhija Istočno-američka u međuvremenu kupila episkopsku rezidenciju u okrugu Vestčester za blizu 2 miliona dolara, dok parohijani ”nemaju gdje da se Bogu mole”, kako reče jedna parohijanka na Fejsbuku. Službe se uglavnom drže u grčkoj pravoslavnoj crkvi Svetog Elefterija na 24. ulici, na Menhetnu, nedaleko od crkve Sveti Sava, a o većim svetkovinama i u ruskoj pravoslavnoj crkvi na 93. ulici. Pozitivan odjek je dobilo povremeno bogosluženje u svečanoj sali Srpskog kluba u okrugu Kvins, oko kojeg je koncentrisana relativno velika srpska zajednica.

Da se napori ka obnovi ne odvijaju kako treba govori i svima očigledno trvenje između vladike i parohijskih odbora koje je sam postavio.

Prvo Povjereništvo, sastavljeno od stručnjaka u polju finansija, prava i trgovine nekretninama, je avgusta 2017. u većini podnijelo ostavku, zbog, kako se priča u zajednici, nemogućnosti da se izbore protiv sukoba interesa. Sukob interesa se navodno sastojao iz činjenice da je izvršni rukovodilac projektom obnove, arhitekta Don Živković, Srbin iz Australije kojeg je postavio vladika Irinej, zvanično učestvovao u rukovođenju obnovom volonterski, a istovremeno je unajmio svoju arhitektonsku firmu “Živković Konoli” kao jednog od izvođača radova.

Drugo Povjereništvo je, prema izvorima koji zasad žele da ostanu anonimni, suspendovano od strane episkopa neposredno nakon vaskršnjih svetkovina. Zvaničnih saopštenja još nema, tako da se ne zna šta ta suspenzija tačno podrazumijeva. Parohijski sveštenik Živojin Jakovljević, koji se trenutno oporavlja od medicinskog zahvata, nije odgovorio na naše upite. Iz drugih izvora bliskih povjereništvu saznajemo da su ključni sukobi između povjereništva i vladike izbili na liniji načina odabira podizvođača, gdje se ponovo pominju razmimoilaženja u vezi sa odgovornostima arhitekte Živkovića.

U narednim danima će novi događaji vjerovatno rasvijetliti situaciju, a uslijediće i reakcije zajednice.

Piše: Vladan Ivković Foto: Eparhija Istočno-američka, Њујорк

YOU MAY LIKE