Chicago, IL
37°
Cloudy
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 15mph NNE
Humidity: 81%
Pressure: 29.75"Hg
UV index: 0
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
36°F
34°F
32°F
32°F
30°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
57°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 30°F
36°F / 27°F

Published 2 years ago

By admin

SLAVIMO SVETOG JOVANA ZLATOUSTOG: Bio je jedan od najvećih svetitelja u istoriji, a zbog luksuza se zamerio i samom caru!

Hrišćanski vernici danas slave sećanje na Svetog Jovana Zlatoustog, najčuvenijeg propovednika u istoriji crkve, nekadašnjeg biskupa Antiohije, askete, carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora! Praznik ovog svetitelja još se obeležava 9. februara i 26. novembra.

Jovan Zlatousti rođen je u Antiohijii 347. godine. Uz blagoslov apostola, zamonašio se po smrti roditelja. Kao đakon napisao je čuveno delo “O sveštenstvu”, a kao sveštenik posvetio se propovedničkoj službi.

Godine 397. godine izabran je za episkopa Konstantinopolja, prestonice tadašnjeg Istočnog rimskog carstva. Iza njega ostala su dragocena dela beseda i tumačenja Starog zaveta, sveta liturgija koja po njemu nosi ime.

Bio je veliki borac protiv jeretika, ali i bogatstva carigradskih elita. Često se zamerao i samoj carskoj porodici, a svaki put kada bi pokušali da ga sklone, izbijali su veliki nasilni neredi u gradu.

Zbog toga je na kraju prognan u mesto Koman u Jermeniji, ali je zbog inače krhkog zdravlja koje je izazvao asketski život, preminuo na putu na Krstovdan 407. godine. Njegove svete mošti prenete su u Carigrad 438. godine, 1204. u Rim, a osam vekova kasnije ponovo u današnji Istanbul.

Ubraja se u Sveta tri jerarha, koji se, po novom kalendaru, praznuju 12. februara.

Nadimak Zlatousti (Hrizostom) dobio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.

Smatra se jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na današnji dan valja pročitati makar deo neke knjige.

Po običajnom kalendaru, žene danas ne bi trebalo da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle.

Slavi se i kao krsna slava.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE