Connect with us

Srbija

SLAVA HEROJIMA: Fondacija Misija Halijard odala počast srpskim dobrovoljcima iz SAD u Prvom svetskom ratu! (FOTO)

Published

on

Selo Aleksandrovo najmlađe je selo u Srbiji koje su osnovale na hiljade dobrovoljaca pristigle iz Sjedinjenih američkih država i sa drugih strana sveta da se bore za svoju otadžbinu u Prvom svetskom ratu.

U tom selu danas je Fondacija Misija Halijard, uz podršku ambasade Sjedinjenih američkih država, i u partnerstvu sa opštinama Nova Crnja i Žitište obeležila Dan veterana u znak sećanja na njih.

Predsednik Fondacije Misija Halijard Džon Kapelo položio je venac u znak sećanja na dobrovoljce.

“Danas proslavljamo Dan veterana, koji se obeležava u Americi i Dan primirja koji se obeležava u celom svetu u znak završetka Prvog svetskog rata. Imamo čast da smo danas u jednom od dobrovoljačkih sela u Banatu gde smo postavili dve istorijske table i napravili malu izložbu na otvorenom”, rekao je Kapelo. On je naveo i da se nada da će se opet vratiti u Aleksandrovo i povezati i ostala dobrovoljačka sela.

Vence su položili i predstavnici Američke ambasade u Srbiji Majkl Bruks, potpukovnica Manuela Piters i Marija Bjelopavlić, predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, predsednica skupštine Žitište Ivana Petrić, Udruženje dobrovoljaca Kralj Aleksandar Karađorđevic Aleksandrovo, Udruženje dobrovoljaca Vojvoda Stepa-Vojvoda Stepa, predstavnici mesne zajednice Aleksandrovo.

Dan veterana u Sjedinjenim američkim državama je državni praznik i obeležava se 11. novembra.

Aleksandrovo je nastalo 1922. godine kao najveća kolonija u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, gde je kolonistima dodeljena zemlja.

Данас је дан примирја у Првом светском рату, кад је 11. новембра 1918. године потписан споразум у Компијену којим су…

Posted by Dobrovoljci / Volunteers on Wednesday, November 11, 2020

Zemlju im je dao kralj Aleksandar Karađorđević u znak zahvalnosti za iskazani patriotizam, ljubav prema svojoj zemlji i spremnost da se za nju žrtvuju.

Ovo je drugi događaj posvećen veteranima koji Fondacija Misija Halijard organizuje uz podršku američke ambasade. Prvo je 27. oktobra u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu otvorena izložba posvećena dobrovoljcima koji su se vratili iz Amerike da se bore za Srbiju tokom Prvog svetskog rata.

Izvor: Fondacija Misija Halijard
Foto: Fondacija Misija Halijard

Advertisement