Connect with us

događaji

SKANDAL U NIKŠIĆU! POLICIJA PRIVELA VLADIKU JOANIKIJA: Došli ste nas da hapsite usred noći, pored toliko kriminalaca! (VIDEO)

Published

on

Nikšićka policija privela je večeras episkop budimljansko-nikšićkog Joanikija sa ostalim sveštenicima Parohijskog doma, kako bi dali izjavu povodom litije u tom gradu.

Joanikije se obratio okupljenim građanima i tražio od njih da se raziđu i ne vređaju policajce, dok je ispred stanice više stotina građana pevalo crkvene pesme i pesme o Kosovu.

Oni su skandirali “Ne damo svetinje” i “Ne damo vladiku”, a ispred njih je stajala policija sa opremom za razbijanje demonstracija, pišu Vijesti.

Inače, na Jutjubu je objavljen snimak ulaska policajaca u Parohijski dom u Nikšiću. Na snimku se vidi policajac u civili okružen sveštenstvom i građanima koji su došli da podrže SPC.

“Privodite nas u 10 uveče kao kriminalce”, čuje se kako negoduje jedan sveštenik.

Policajac je odgovorio da je tužilac naredio da se uruči poziv licima i “da se dovedu kao u svakom drugom gradu službenim vozilom u službene prostorije”.

Međutim, na pitanje ko je tužilac rekao da ne zna odgovor.

Iako su policajcu objašnjavali da su sveštenici građani Nikšića i da će se odazvati pozivu bez privođenja, on je insistirao da pođu sa njim jer mu je tako naređeno.

Vladika Joanikije mu je tada rekao da mora da razume njega i ostalo sveštenstvo i da Crna Gora ima neke zakone.

“Ima ova država poredak, ima zakon. Mi apsolutno ne bežimo od zakona i odgovornosti za sve što se dogodilo. U domenu naše odgovornosti. Da li sam ja odgovoran za ceo ovaj narod koji je večeras bio? Jeste li dobro snimili koliko je bilo naroda?”, upitao Joanikije, nakon čega mu je policajac odgovori da ga je “bilo dosta”.

“Jel znate kako se to stručno zove? To se zove – dogodio se narod!”, rekao mu je Joanikije.

On je dodao da niko neće pobeći od sveštenstva od zatvora.

“Ali verujte, ako budete nas privodili i hapsili po mrklom mraku kao da smo kriminalci, a imate toliko kriminalaca da hapsite…”, rekao mu je vladika, nakon čega je policajac odgovorio da samo želi da izbegne “neke neprijatnosti”.

Nakon komešanja koje je nastalo među sveštenstvom, on je bio primoran da pozove svoje nadređene. Inače, u prostoriji je bilo i predstavnika naroda koji su rekli da ako uhapse sveštenstvo, moraće i svih 10.000 ljudi koji su prisustvovali litiji.

“Pozivamo državno tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca da najhitnije, odmah večeras, bez ikakvog odlaganja i ustezanja, preduzmu zakonske mere iz svoje nadležnosti i procesuiraju organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja”, navodi se u saopštenju crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković izjavio je da se “okupljanjem u Nikšiću odstupilo od propisa nadležnih državnih organa” i poručio da će odgovarati svi koji su “svojim postupanjem prekršili donete propise”.

Izvor: Kurir.rs  Video: Youtube

Advertisement