Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SKANDAL U ČIKAGU: Tri učenika pokidala, ispljuvala i izgazila srpske zastave u srednjoj školi “Niles west”!

Srpske zastave i simboli pokidani su prošlog vikenda u srednjoj školi “Niles West” u predgrađu Čikaga, tokom trajanja manifestacije “Internacionalni vikend” . Vinovnici ovog incidenta na nacionalnoj osnovi su dvoje albanskih i jedan bošnjački student.

Internacionalni vikend je tradicionalna manifestacija u “Niles West” srednjoj školi tokom koje deca iz različitih etničkih klubova organizuju izložbe ili jednostavno okite ustupljeni im prostor simbolima države i naroda iz koga potiču.

-Deca iz našeg, Srpskog kluba (Serbian Club) su okačili naše zastave u hodniku škole, ali je neko sve to pobacao na pod, gazio i pljuvao po njima. Srpski đaci, njih dvadesetak koliko ih ima u klubu, su nakon toga vratili zastave na zid, ali su one sutradan ponovo pocepane!, kaže jedan od roditelja, Srba, čije dete pohađa ovu školu.

Deca iz “Srpskog kluba”, zajedno sa roditeljima i profesorima Srbima koji rade u školi, tražili su od školskih organa da reaguju i da se pregledaju snimci sa sigurnosnih kamera.

-Na snimcima su se jasno videli počinioci, jedan dečak bošnjačke nacionalnosti, te jedna devojčica i dečak albanske nacionalnosti. Da stvar bude još gora, nakon što su srpska deca prvog dana vratila pocepane zastave na zid, mala Albanka je sutradan zatečena kako ih ponovo cepa. Tom prilikom ju je uhvatila profesorka Srpkinja, i odvela kod direktora, otkriva naš sagovornik, pa dodaje:

POPRIŠTE INCIDENTA BAZIRANOG NA ETNIČKOJ MRŽNJI: Strednja škola “Nile West” u predgrađu Čikaga

-Tražili smo da se ta deca kazne i da se o svemu obaveste njihovi roditelji i profesori. Iz škole su nam obećali, tačnije direktorka Karen Riter (Ritter) je obećala da će deca biti suspendovana, ali mi za sada još uvek nemamo informaciju da se to i desilo.

Sledeće nedelje bi roditelji srpskih đaka trebalo da imaju sastanak sa direktorkom, na kome će, nadaju se, biti dogovoreni dalji koraci.

Ovo je sramotno i tražićemo da se primene najoštrije mere jer je u pitanju etnička mržnja. Od naše dece, koja su bila veoma kivna zbog svega što se desilo, smo tražili da ne reaguju, da se fizički i verbalno ne sukobljavaju sa počiniocima ove gluposti, i oni su nas poslušali. Sada tražimo da se škola postavi isto onako kako se postavlja kod bilo kog drugog rasnog incidenta, kada su ugrožena afroamerička ili neka druga deca. Ovo ne sme biti zataškano niti ostati nekažnjeno, konstatuje roditelj jednog od dece iz “Srpskog kluba” srednje škole “Niles West”.

Serbian Times će dalje pratiti razvoj događaja, a komentar i odgovore na pitanja u vezi sa ovim slučajem zatražili smo od direktorke Niles West High School, Karen Ritter.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE