Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 5mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.92"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
55°F
57°F
59°F
63°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

SKANDAL NA POMOLU: Da li je najveći Bajdenov donator prao američke pare u Ukrajini preko kriptovaluta?

Poslednjih dana društvene mreže preplavila je teorija po kojoj je Ukrajinu praonica novca za zapadne zemlje, pre svega SAD. Prema njenim navodima, američki i ukrajinski predsednik, Džoe Bajden i Vladimir Zelenski, povezani su u velikom lancu pranja novca preko kriptovaluta.

Ova je priča usledila posle nedavnog skandala sa kriptovalutama. FTX, treća najveća platforma za trgovinu kriptovalutama na svetu, propala je gotovo preko noći, a njen osnivač i vlasnik, 30-godišnji Amerikanac Sam Benkman-Frajd, ostao je bez 94% svog bogatstva. 

Pre bankrota FTX-a bio je “težak” 16 milijardi dolara, a tržišna vrijednost FTX-a, kojem je sedište prijavljeno u Bahamima, u januaru je bila procenjena na 32 milijarde dolara.

Onda je prošle nedelje otkriće da je Benkman-Frajd koristio sredstva korisnika FTX-a kao temelj za kapital svoje druge kompanije, fonda za rizične investicije Alameda Risrč, pokrenulo lavinu paničnog povlačenja sredstava iz FTX-a.

Korisnici su povukli više od 6 milijardi s platforme, kompanija je prijavila bankrot, a našla se i pod istragom ministarstva pravosuđa SAD-a i Komisije za vrednosne papire i berze. 

Benkman-Frajd je bio veliki donator Bidena i demokrata

Stotine hiljada korisnika i dalje traže svoja sredstva, a pitanje je hoće li ih ikad dobiti. Sve upućuje na to da je mladi Benkman-Frajd zaista jedan od većih financijskih prevaranata ovog veka. 

No, dva detalja iz ove mučne priče poslužila su kao podloga za teoriju koju su proširili svetski desničari i simpatizeri Putina, kao i zagovornici kriptovaluta na društvenim mrežama. Brzo su je prihvatili i proširili i konzervativni američki mediji poput Fox Newsa, koristeći je kao idealnu priliku za napad na Bajdena i vladajuću Demokratsku stranku.

Prvi je činjenica da je Benkman-Frajd bio drugi najveći donator u predizbornoj kampanji Bidena 2020. – lično je donirao 5.2 miliona dolara, odmah iza milijardera i bivšeg demokratskog kandidata za predsjednika Majkla Blumberga. 

Direktor FTX-a je u predizbornoj kampanji za američke izbore ove godine ukupno donirao oko 39 miliona dolara. Ovog puta je jedini veći donator od njega bio milijarder Džordž Soroš.

On sam je, doduše, u objavi na Twitteru izjavio da je “bio značajan donator i u demokratskim i u republikanskim predizborima” te da mu je cilj bila “podrška konstruktivnim kandidatima s obe strane kako bi se sprečile pandemije i podstakla dvostranačka klima u Washingtonu i kako bi radio s njima na podršci finansiranja bez dopuštenja (drugi naziv za transakcije preko tehnologije blockchain koju koriste kriptovalute)”.

Iako je Benkman-Frajd donirao i republikanskim organizacijama, donacije demokratima čine veliku većinu njegovih ukupnih donacija ove godine. Usto, njegov poslovni partner i suosnivač FTX-a Ryan Salema izdašno je donirao republikanske političke organizacije. 

FTX s ukrajinskom vladom pokrenuo kampanju za donacije

Čini se da su njih dvojica koristila staru taktiku velikih kompanija i poduzetnika – doniraju i jednoj i drugoj stranci kako bi osigurali naklonjenost vlasti bez obzira tko pobedi. 

Drugi detalj koji je bitan za ovu priču je činjenica da je FTX na početku ruske invazije na Ukrajinu sklopio partnerstvo s ukrajinskim ministarstvom za digitalnu transformaciju pri pokretanju zajedničke stranice za prikupljanje donacije u obliku kriptovaluta za vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, nazvane Aid for Ukraine. 

Ubrzo su teoretičari zavere povezali Benkman-Frajdove donacije Demokratskoj stranci, posredništvo FTX-a u doniranju trećih osoba Ukrajini i američku vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini.

Eric Mateni, jedan od onih koji zagovaraju ovu optužbu na društvenim mrežama, sažeo je to na sledeći način na Instagramu: “Američki poreski dolari otišli su u Ukrajinu u obliku vojne i humanitarne pomoći. Ukrajina se udružila s FTX-om i uložila je velika sredstva. Osnivač/izvršni direktor FTX-a bio je 2. najveći donator Demokratskoj stranci, PAC-ovima i kandidatima…FTX je bio posrednik u pranju novca.”

Drugi su iskoristili grafički prikaz, poput američkog glumca i komičara Terensa K. Vilijamsa, koji je grafikon propratio opisom: “Džo Bajden i Zelenski su prali novac. Bajden je finansirao Ukrajinu. Ukrajina financira FTX. FTX je finansirao demokrate milionima.”

Krug pranja novca

“Opozvali su Trumpa zbog telefonskog poziva, trebali bi sada ispratiti Bajdena iz kancelarije i moramo odmah prekinuti veze s Ukrajinom!” dodao je. Sličnu grafiku objavila je i stranica američke Libertarijanske stranke. 

“Krug pranja novca demokrati-Ukrajina-FTX vrsta je priče koja bi dobila Pulicerovu nagradu za Washington Post onda kad je bilo koji od njih nešto značio. Sada će to u najboljem slučaju biti samo fusnota na Twitteru”, pridružio se insinuacijama i veliki obožavatelj Donalda Trumpa, glumac Džejms Vuds.

Ukrajina nije ulagala u FTX?

Postoji samo jedan problem, odnosno slaba karika u ovom naizgled uverljivom lancu: Ukrajina nije direktno finansirala FTX, već je zajednički pokrenula stranice za donacije kriptovaluta i njihovu konverziju u konvencionalni novac. 

Prema službenim podacima, donatori su preko ove zajedničke stranice donirali Ukrajini kriptovalute u vrednosti od više od 60 milijuna dolara u bitkoinu, etereumu, solani i drugim kriptovalutama, koje su nakon konverzije prebačene na račun Nacionalne banke Ukrajine. Nema za sada dokaza da je taj novac potom prebačen natrag FTX-u. 

“Zašto, zaboga, američki poreski obveznici usmeravaju desetine milijardi dolara u Ukrajinu kako bi se mogli boriti protiv Rusije i zašto bi oni, zaboga, bili umešani, ukrajinska vlada, u ovu sada propalu menjačnicu kriptovaluta, moramo znati. Zašto se, zaboga, zemlja u ratu bavila kriptovalutom za koju svi znaju da je sumnjiva?” zapitala se kolumnistica Njujork Posta Miranda Divajn u gostovanju u emisiji Takera Karlsona na Fox Newsu.

Karlsona je u toj epizodi na mestu voditelja menjala bivša demokratska predsednička kandidatkinja Tulsi Gabard.

Fox News je kasnije prenio demanti ukrajinskog zamenika ministra za digitalnu transformaciju Aleksa Bornjakova. 

Izvor: Index.hr Foto: EPA/Profimedia

YOU MAY LIKE