Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
61°F
63°F
64°F
64°F
66°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

IZGUBILI MILIJARDE PREKO NOĆI: Odluka Ilona Maska na Tviteru ojadila najvećeg prozvođača oružja u Americi!

Maskovo preuzimanje Twittera je vrlo brzo postalo kontroverzno. Dok neki smatraju da će nakon preuzimanja Twitter postati slobodniji, s manje cenzure i kontrole govora, drugi se boje da će postati utočište ideja koje ne bi trebalo javno iznositi.

U suštini se radi o podeli na pobornike slobode govora i one koji misle kako govor treba biti ograničen i kontrolisan, a “krivi” govor sankcionisan. U današnjoj političkoj podeli to znači da osobe koje se nalaze desno na političkom spektru zagovaraju više slobode govora, a oni koji pripadaju levom političkom spektru smatraju da govor treba kontrolisati, ograničiti i po potrebi sankcionisati.

Većinu istorije je odnos prema slobodi govora bio obrnut, sa desnicom koja je želela da kontroliše ko, što, kako govori i piše, te levicom koja se zalaže za slobodno iznošenje stavova, ideja i misli.

Brojne poznate osobe su ugasile, privremeno ili za stalno, svoje naloge na Twitteru. Većinom se radi o holivudskim glumcima, modelima, pevačima, ali masovni egzodus zvezda se nije dogodio te mnogi koji su pretili svojim odlaskom ako Ilon Mask preuzme Twitter to ipak nisu uradili.

Promjena oko plave oznake stvorila probleme

No jedna novina koju je Ilon Mask uveo na Twitter je navodno imala katastrofalne posljedice za nekoliko kompanija, koštajući ih milijarde dolara vrijednosti na burzama.

Nalozi na Twitteru koji pripadaju slavnim osobama i kompanijama su imali poznatu plavu oznaku, koja je označavala da su računi autentični i da su verifikovani kako bi se sprečilo lažno predstavljanje.

Ubrzo nakon Maskovog preuzimanja je predstavljen Twitter Blue, koji se na službenim stranicama opisuje kao “premium pretplatnička usluga koja podiže kvalitet razgovora na Twitteru” putem “plaćene mesečne pretplate koja dodaje plavu oznaku vašem računu i nudi rani pristup informacijama… za 7.99 dolara mesečno”.

Ukratko, usluga dodeljuje plavu oznaku svakome ko je spreman platiti 8 dolara mesečno. Nakon uvođenja promene su nastupili problemi zbog kojih je ubrzo donesena odluka da nalozi stvoreni 9. novembra i kasnije ne mogu dobiti plavu oznaku.

Korporacija koja proizvodi oružje pretrpela štetu zbog lažnog naloga

Problem je nastao zbog toga što su ubrzo nastali lažni nalozi koji su se predstavljali kao službeni računi kompanija, a to im je uspevalo jer bi kupili plavu oznaku.

Konfuzija je nastala zbog toga što se pre Maska plava oznaka dodeljivala samo nakon provedene kontrole i označavala je službeno verifikovane račune. Kad je uvedena opcija da bilo ko može kupiti plavu oznaku, svako je mogao napraviti novi nalog, nazvati ga imenom neke kompanije i pretvarati se da je službeni nalog.

Lokid Martin, najveća kompanija koja proizvodi vojnu opremu na svetu, među ostalima i najpoznatiji vojni avion na svetu F-16, jedna je od žrtava lažnih profila s plavim oznakama. Jedan takav profil, imena Lockhid Martin i s plavom oznakom, objavio je da će kompanija obustaviti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, Izraelu i SAD-u “…do daljnje istrage njihove istorije kršenja ljudskih prava”.

Isti dan je cena deonice pala 5.30 posto, za 26 dolara, i izgubljeno je oko 7 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Takođe je broj deonica kojima se trgovalo bio neobično visok. S druge strane, celi indeks koji prati performanse deonica kompanija u odbrambenoj industriji je bio u minusu 3.49 posto, što mnogi koriste kao argument da objava s lažnog računa na Twitteru nije bila presudna za oštar pad cene dionica Lokid Martina, nego se jednostavno radilo o lošem danu za celu industriju.

Na udaru i velika farmaceutska korporacija

Farmaceutska korporacija Eli Lilly and Company je izgubila 15 milijardi dolara tržišne vrednosti zbog objave s lažnog naloga na Twitteru, također s plavom oznakom. U objavi se navodi da će insulin postati besplatan, a korporacija je jedna od najvećih u svijetu za proizvodnju insulina. 1923. je upravo ona proizvela prvi komercijalni insulin.

Nakon lažne objave cena dionice kompanije je pala za više od 15 dolara. Ali oni koji pomnije prate tržište tvrde da je pad usledio nakon objave rezultata prema kojima je prodaja jednog od najprofitabilnijih lekova podbacila.

Među lažnim korisničkim profilima su se pojavili i Maskov Tesla, Coca-Cola, British Petroleum, Nestle i mnoge druge kompanije. Osim Lokid Martina i Eli Lilly, nije zabeležen nagli pad cena dionica drugih kompanija, ali objave s njihovih računa su očito bile parodija.

Izvor: Index.hr Foto: Twitter

YOU MAY LIKE