Chicago
72°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 1mph WNW
Humidity: 67%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 3
FriSatSun
75/63°F
72/59°F
70/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SKANDAL NA CETINJU: Za godišnjicu rođenja Njegoša doveli Severinu, hrvatska pevačica izvela ples! (VIDEO)

U Lapidarijumu Biljarde na Cetinju održan utorski projekat crnogorskog umetnika Dimitrija Popovića tokom kojeg je predstavljena grafička mapa ”Oreol mikrokozma” i performans ”Noć skuplja vijeka” u slavu 210 godina rođenja Njegoša.

Kontraverzna hrvatska pop pevačica ušetala se u Njegoševu Biljardu i kratkim plesom na lapidarijumu okupljenim Cetinjanima predstavlila “divotnicu” kroz čuvenu njegovu pesmu “Noć skuplja vijeka”. Dočekali su je Cetinjani aplauzom i ovacijama kao najrođeniju Crnogorku, a ona u belo odevena, u čijoj senci se našla slika crnogorskog vladara, za par minuta pokušala da napravi spoj stiha i gimnastike.

Perfomans je organizovala lokalna vlast u prestonici slaveći Rada Tomova. Angažman Popovića i Vučkovićeve poklon je gradu Cetinju, a u okviru proslave Popović je poklonio Narodnom muzeju Crne Gore umetničku zbirku od deset radova.

-Puno sam se bavio Njegošem – i na literaran i na likovni način, tako da mislim da se ovom prilikom ostvaruje jedno lepo suglasje ambijenta, teme i motiva – kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, Njegoš je autor koji je uvek aktuelan i predstavlja izazov za umetnika.

-Pesma “Noć skuplja vijeka” ima filozofske i metafizičke elemente, a sve se to koncentriše na taj glavni detalj, a to je upravo taj erotski susret – spoj dvoje ljubavnika, jer je telesnost u pesmi izuzetno važna. Aktuelizaciju te Njegoševe divotnice sam koncipirao na način da će taj lik osavremeniti Severina Vučković za koju smatram da će izuzetno dobro oteloviti taj lik koji će pokazati govorom tela svu onu simboliku i lepe metafore koje se pojavljuju u čuvenoj pesme – kazao je Popović.

Stihove je čitao crnogorski glumac Slobodan Marunović.

-Dakle, performans kao likovno-scenska forma, mislim da je zadovoljila omaž u ovom lepom ambijentu – kazao je Popović.

POVEZANE TEME:

UHAPŠEN VESELIN VELJKOVIĆ: Bivši direktor policije Crne Gore pao u akciji SPO-a!

OSKRNAVLJEN SPOMENIK SRPSKOG NOBELOVCA: Lopov odneo knjigu, olovku i naočare! (FOTO)

VELIKI ŠUMSKI POŽAR KOD PIROTA: Nepristupačan teren otežava gašenje, vatrogasci se bore vatrenom stihijom! (VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen Novosti Video / V. Kadić

YOU MAY LIKE