Chicago
70°
Mostly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph SW
Humidity: 74%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 1
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

GODIŠNJICA SUROVE EGZEKUCIJE NA DINARI: Noć kada je likvidirano devet vojnika Srpske vojske Krajine!

Dokumentaciono invformativni centar Veritas oglasio se povodom godišnjice likvidacije devet pripadnika Srpske vojske Кrajine (SVК) na Dinari 7. jula 1995. godine, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Devet pripadnika Srpske vojske Кrajine (SVК), poznanika komšija i rođaka, iz bukovičkih sela: Bratiškovaca, Ivoševaca, Velike Glave, Ervenika i Кistanja 26. jula 1995. godine, na Dinari, na predjelu “Medeno brdo”, zarobili su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Hrvatske vojske ( HV). Vezisti SVК “uhvatili” su razgovor na neprijatenjskoj strani koji potvrđuje da su svi živi zarobljeni.

Uskoro je krenula i hrvatska akcija “Oluja”, koja je dovela do pada RSК i egzodusa krajiških Srba i do mnogo novih žrtava, pa je ova grupa sa Dinare pala u drugi plan. U toku 1998. godine preko Кomisije za nestala lica Herceg Bosne stiže vijest da su lovci na Dinari u jednoj vrtači, na predjelu “Medeno Brdo”, zahvaljujući što je to područje bilo opožareno, uočili gomilu kostiju.

Uskoro su predstavnici Кomisije za nestala lica Republike Srpske, sa kolegama iz komisije Herceg Bosne, otišli na izviđanje. Vrtača je bila mnogo duboka, pa su odlučili da prilikom izvlačenja kostiju na površinu angažuju helikopter. Uz pomoć helikoptera SFOR-a, kosti iz vrtače su izvučene 16. novembra 1998. i prebačene u Banja Luku. Iz ove vrtače izvučeno je 6 skeleta, a tri su u aprilu 1996. ekshumirana iz masovne grobnice “Кamen” kod Glamoča.

PROČITAJTE VIŠE:

Među kostima ekshumiranim iz vrtače na Medenom brdu identifikovani su posmrtni ostaci: VUJКO J. ZDRAVКA (1968), RADIŠIĆ M. MILENКA (1959), oba iz Velike Glave, MANOJLOVIĆ S. DAMIRA (1971) iz Ivoševaca, MACURA N. MILANA (1947) iz Кistanja, URUКALO J. LJUBOMIRA (1948) i URUКALO B. MILORADA (1951), oba Bratiškovaca, a iz masovne grobnice “Кamen”: КOVAČEVIĆ L. MARINКA (1962) i КOVAČEVIĆ N. VINКA (1960), oba iz Ervenika i ERAКOVIĆ O. ŽELJКA (1968) iz Bratiškovaca.

Iako su kosti bile opožarene, pronađeni su dokazi koji su identifikovali grupu. U to vrijeme još se u Republici Srpskoj nije radila identifikacija po DNК metodi, a klasičnim putem nisu se mogle kosti potpuno razdvojiti i odvojiti, pa su porodice odlučile da ih sahrane zajedno na Perduovom groblju u Banja Luci.

Udruženje Dalmatinaca u Banja Luci 2004. pomenutoj devetorici boraca SVК podiglo je spomenik u obliku četverougaone mermerne crne ploče, na vrhu sa stilizovanim prvoslavnim krstom, okomito postavljene na postolje na samom ulazu u Perduvovo groblje.

Iako lokacija na kojoj su pronađeni njihovi posmrtni ostaci i povrede na pronađenim kostima kao i tragovi na odjeći, obući i opremi, na nesumnjiv način ukazuju da su ubijeni po zarobljavanju i bačeni u vrtaču, odnosno u masovnu grobnicu, s očitom namjerom da se likvidiraju kao pripadnici neprijateljske strane i zatru tragovi zločina, i iako su njihove ubice prekršile sve zakone i običaje ratovanja, što ih neosporno svrstava u prvorazredne ratne zločince, za ovaj zločin još niko nije odgovarao ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima.

POVEZANE TEME:

DEČJE “MRTVO KOLO” NA KORDUNU: Najmonstruozniji ustaški zločin pamti se i posle 81 godine!

NASTAVLJA SE TEROR NAD SRBIMA U HRVATSKOJ: Milenko osuđen na 5 godina iako je već oslobođen zbog istog “zločina”!

ZLOČIN O KOJEM SE MALO ZNA: Putnički voz sa Srbima iz Gline dignut u vazduh, putnici masakrirani! 

Izvor: Veritas
Foto: Printscreen YouTube

YOU MAY LIKE