Chicago, IL
68°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 14mph S
Humidity: 35%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
64°F
59°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 5 years ago

By admin

ŠIRI LJUBAV, NE MRŽNJU: Osiječanka na Exitu nosila srpsku, a Novosađanka hrvatsku zastavu

Zajedničke fotografije dveju devojaka obučenih u hrvatsku i srpsku zastavu na EXIT festivalu izazvale su oduševljenje na društvenim mrežama.

Mnogi posetioci ovogodišnjeg Exita imali su prilike da vide dve devojke koje su se Patrovaradinskom tvrđavom kretale ogrnute srpskom i hrvatskom zastavom, ali verovatno nisu imali predstavu kakva se priča krije iza toga…U pitanju su Jelena iz Novog Sada, koja je na festival došla obučena u majicu sa šahovnicom, kao i Iris iz Osijeka, koja je za svoj festivalski autfit odabrala zastavu Srbije, saopštili su organizatori festivala.

Obe su za ovaj simbolički čin dobile aplauze gde god bi se pojavile na, a upravo Exit festival je ranije ove godine pokrenuo veliku regionalnu akciju #SHARELOVE, inspirisan hrabrim aktom Jura Zubčića iz Zadra koji je ispravio grafit nacionalne mržnje u natpis koji poziva na ljubav prema komšijskom, srpskom narodu.

Exitova društvena kampanja je za cilj imala upravo širenje ljubavi, tolerancije i održavanje dobrih susedskih odnosa, a u njoj su inspiraciju pronašle upravo ove dve devojke koje su na festival došle obučene u zastave susednih zemalja. Kako Jelena objašnjava, na ovu ideju došle su zajedno.

U našem društvu se ne gleda ko je koje nacionalnosti, niti pravimo bilo kakve razlike po pitanju bilo čega” poručuje Jelena i dodaje da su tim gestom želele da pošalju poruku kako svi konačno treba da gledaju u budućnost, a ne u prošlost.

“Iris i ja imamo isti stav po pitanju tih stvari, volimo se baš zbog toga ko smo i smatramo da bi i ostali ljudi trebalo tako da se ophode jedni prema drugima. Zar je uopšte bitno ko je odakle, ko koga voli, bitna je osoba, a pogotovo mi mladi treba da se oslobodimo tih okova i granica” kaže Jelena i otkriva da su se zajedno izuzetno provele na festivalu.

“Iris je ovo prvi festival i oduševljena je, pritom je slušala svoj omiljeni bend The Cure, meni je ovo treći Exit i naravno provela sam se i više nego prelepo, svitanja uz drage ljude na Dance Areni i taj divan osećaj ne mogu tako lako da se opišu. U našem društvu se ne gleda ko je koje nacionalnosti, niti pravimo bilo kakve razlike po pitanju bilo čega” poručuje Jelena i dodaje da su tim gestom želele da pošalju poruku kako svi konačno treba da gledaju u budućnost, a ne u prošlost.

“Verujemo da ne treba da osuđujemo ljude na osnovu bilo koje razlike! Stop mržnji, širimo ljubav!”, poručuje ova razborita devojka iz Novog Sada.

Jelena i Iris dobile su od organizatora Exita ulaznice za Sea Dance festival, koji će biti održan od 30. avgusta do 1. septembra na plaži Buljarica u Budvi, ne bi li nastavile da šire ljubav i toleranciju po celom regionu.

Izvor: Exit.org Foto: Privatna arhiva, Exit

YOU MAY LIKE