Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 32%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
55°F
54°F
52°F
50°F
48°F
SatSunMonTueWed
50°F / 37°F
61°F / 41°F
64°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 39°F

Published 5 years ago

By admin

PREMINULA LEGENDARNA VODITELJKA: Danka, ne ljuti se na Tomu Zdravkovića kada ti posveti pesmu!

Danka Novović(76) je svojim otmenim držanjem, dikcijom i bojom glasa obeležila čitavu jednu eru televizije u Jugoslaviji i Srbiji

Legendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je danas u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini.

Danka Novović je rođena u Prokuplju 1943. godine.

Na televiziji Beograd radila je od njenog osnivanja 1958. godine. Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji.

NA AUDICIJI: Danka Novović na Radio Televiziji Beograd

Još kao osnovac volela je da recituje, glumi, igra i peva na školskim priredbama. Završila je Šestu beogradsku gimnaziju i nastavila da pleni na sceni. Pevala je u prvom Omladinskom klubu u Beogradu, dok su repertoar koji je izvodila sa Minjom Subotom bile italijanske kancone, džez i rokenrol.

Studirala je Pravni i Filozofski fakultet ali, kako je govorila, nije imala vremena da ih završi.

Kao dvadesetogodišnjakinja, posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, počela je televizijsku karijeru 1958. u direktnom prenosu – čitajući najavu programa.

Radila je i kao urednik Dnevnika, ali je sebe smatrala spikerkom – to je bio njen poziv.

Nije propuštala igranke. Bila je prvakinja svoje gimnazije u gimnastici, družila se s ekipom s Crvenog Krsta, koja je bila nezamisliva bez Dragana Gage Nikolića.

Za nju je čuveni Toma Zdravković napisao i otpevao pesmu “Danka”.

Evo šta je Danka Novović, napisala u pismu mlađoj sebi objavljenom u magazinu Nedeljnik…

“Danka, u selu kraj Prokuplja, gde ćeš odrastati, najvažniji će biti učitelj i pop. A tvoj tata će biti učitelj, pravi, kao iz romana. Živećeš divno sa njim, mamom i dva brata. Ne zadugo, tata će morati na operaciju i krenuće jednog dana, preko nekog ruševnog mosta, u dugom kaputu, sa šeširom i belim šalom. Dugo ćeš se pozdravljati sa njim, kao da je to poslednji put kad ćeš ga videti.

Kao da si predosetila, tata umire, i život ti se potpuno menja.

Doći ćeš u Beograd, sa mamom i braćom. Živećete u kakvom podrumu, ali ćete biti srećni. Mama će vas čuvati, voleće vas, sve. Nikada nećete biti gladni, ali ćete uvek biti željni ponečega. Sve ćeš razumeti.

U školi ćeš pevati, recitovati, glumiti… Otići ćeš i u dramsku grupu Bate Miladinovića, nećeš ni sanjati o tome da ćeš se nekoliko godina kasnije baviti javnim poslom. Zapravo, sve ćeš to raditi da bi zaradila neki dinar, doprinela kućnom budžetu.

A onda ćeš biti primljena u Radio-televiziju Beograd. Ali slušaj majku, Danka, nemoj da te to ponese, ne zavidi, poštuj ljude. I čitaj, Danka, jer je knjiga bogatstvo. Mnogo ćeš čitati. I ne brini, sve ćeš zapamtiti, nećeš odstupiti od onoga što si ponela iz kuće.

Za početak, najavljivaćeš program, a tek ćeš deset godina kasnije voditi Dnevnik. Moraćeš to da zaslužiš. Spiker, pa to je profesija! Nije to lako… Mnogo godina kasnije, posle mnogo pročitanih vesti, iznenadićeš se, gotovo ćeš se rasplakati kada budeš videla vest u tom istom Dnevniku koji si radila: Danka Novović odlazi u penziju. Bićeš jedini spiker koji će to doživeti. To će značiti da ćeš ostaviti traga, ne samo u poslu nego i u međuljudskim odnosima.

Dok ti pišem pismo, Danka, zavladala je prava silikomanija. Svi hoće da se slikaju, da budu voditelji. A ti ćeš tada, paradoksalno, doživeti najveću slavu. I zvaće te, radićeš i dalje. Zavladaće, međutim, prostakluk i primitivizam, govoriće se na televiziji kao što se ne govori ni u kafani, u koju ćeš, priznajem, voleti da ideš.

Ne ljuti se na Tomu Zdravkovića kad ti posveti i otpeva pesmu “Danka”. Mislićeš, napisaće novinari, zabavljaš se sa pevačem… On je divan, dobar čovek.

Sve ćeš manje gledati televiziju, pratiti politiku, to te više neće zanimati. Da li bi ti tu nešto promenila? Uh, mnogo štošta. Znaćeš da vest dana – mora da bude vest dana!

Ali, mani se toga jer će, u tvom životu, najvažnija vest biti – da si zdrava.”

Tako je govorila Danka Novović, simbol nekog lepšeg vremena koje je iza nas. Slava joj.

Izvori: RTS/Nedeljnik Foto: RTS, Printscreen Youtube

YOU MAY LIKE