Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 1 year ago

By admin

SINOĆ JE GOREO PARIZ: Marokanci velikim neredima i sukobima sa policijom proslavili ulazak u polufinale!

U Kataru su se vodili fudbalski ratovi u borbama za polufinale Svetskog prvenstva. Ishodi ovih susreta su imali za posledicu sinoćni pravi ulični rat sa francuskom policijom, u Parizu, na čuvenim Jelisejskim poljima.

Maroko je napravio još jedno veliko iznenađenje eliminacijom Portugalije i tako postao prva afrička zemlja koja je došla do polufinala Mundijala. Sve je bilo spremno za slavlje…ali je to slavlje preraslo u noćnu moru.

I dok se još igrao drugi susret između Francuske i Engleske, brojna marokanska dijaspora je počela da se okuplja na Jelisejskim poljima. Njima su se pridružili i oni koji imaju afričke korene, a koji podržavaju ovu selekciju. Francuska pobeđuje Englesku i zakazuje polufinalni meč protiv Maroka, što je bio uvod na prve incidente uprkos ogromnim snagama francuske policije zaduženih da spreče nerede.

U trenucima dok se pevala himna Maroka…

…počeli su neredi. Policija je napadnuta pirotehničkim sredstvima. Uzvraćeno je suzavcem i haos je mogao da počne.

Izgrednici su iskoristili jedno manje gradilište, odakle su pokupili kamenice kojima su gađali dobro opremljene policajce. U tim trenucima, Pariz je tonuo u sve veći haos.

Nije se nalućivao kraj neredima.

Pošto se situacija pogoršavala iz minuta u minut, policija donosi odluku da krene u protiv napad i rastera izgrednike. S obzirom na njihov veliki broj to nije bilo lako ostvariti. Veliki broj marokanskih navijača se sklonio u manje sporedne ulice. Bili su podeljeni u grupama što je otežavalo policiji posao. U tim trenucima situacija je bila veoma napeta, na ivici velikih sukoba.

Izgrednici su zatim napali vozila žandarmerije koja je došla u pomoć. Kamenice i pirotehnička sredstva su završavala na kamionetima, izazivavši oštećenja. 

I kada se mislilo da će se situacija stišati i da će ulicama Pariza oko Jelisejskih polja zavladati mir, počele su paljevine motora i automobila, koji su ostajali iza izgrednika, dok je policija uspevala da ulicu po ulicu osvaja taj kraj. Mobilisane su bile i jake snage vatrogasaca Pariza.

Za stanovnike ovih ulica, osećaj je bio kao da je na ulici pravi rat.

Policajci su pokušali i da zaštite slučajne prolaznike koji su se u tim trenucima tu zatekli i koji su bili samo kolateralna šteta ispred divljačkih ispada i sukobima sa policijom.

Postavlja se pitanje: Šta li će se desiti posle polufinala koje igraju Francuska i Maroko u sredu?

Izvor: Svi Srbi u Parizu Foto: Printscreen Youtube

YOU MAY LIKE