Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

SICILIJA REKLA SVOJE: Srbin je najbolji pica majstor na svetu, a ovo su njegovi tajni sastojci!

Margarita, kaprićoza, kuatro stagioni, kuatro formagi, vegetariana, samo su neke od vrsta pica koje Danijel Zlatković (34) iz Surčina zna da napravi kao od šale jer on je, verovali ili ne, najbolji pica majstor na svetu! Svetski, a naš, Danijel je na takmičenju pica majstora na Siciliji u Palermu u maju prošle godine osvojio zlatnu medalju, a sada je rešio da ponovi prošlogodišnji uspeh i da odbrani prvo mesto. Kaže da se nada da će se himna Srbije ponovo čuti u Italiji.

„Iako sam svestan da je to skoro nemoguće, daću sve od sebe. Pripreme su uveliko u toku, biće teško, ali nadam se da će se naša himna ponovo čuti u Italiji“.

Što se tiče njegove grandiozne pobede, Danijel nam priča kako je to izgledalo. Priznaje da je žiri „pao na noge“ kada su videli kakve je napravio specijalitete od testa.

„Žiri je bio oduševljen. Pravio sam picu iz četiri kategorije – pica napolitana, potom je bila slobodna tema odnosno pica po izboru, zatim pica ala romana i pica tegi ala romana. Žiriju se najviše dopale ala romana i tegi ala romana, koju sam radio u kombinaciji sa italijanskim i domaćim proizvodima. Na njoj se ređaju pelat, mocarela, italijanski proizvodi, a nakon toga stavljaju se duvan čvarci, ajvar, domaći beli sir i malo rukole. Sve je bilo servirano na dasci od tri sprata. Zaista fascinantno“, kaže nam Danijel.

Od 146 takmičara iz svih delova sveta, Zlatković je bio jedini iz Srbije. Ipak, kaže da nije imao tremu s obzirom da je već učestvovao na raznim takmičenjima na kojima je osvajao nagrade.

„Od 2018. godine idem na takmičenja za najboljeg pica majstora, osvojio sam dve zlatne i jednu srebrnu medalju i tu sam i upoznao Italijane koji su bili u žiriju u Paljermu. Učestvovao sam na jednom takmičenju gde sam osvojio dva treća mesta, pa sam ponovo dobio poziv za takmičenje u Italiji gde sam osvojio drugo meso. U međuvremenu, u Srbiji sam na nekim takmičenjima osvojio šest medalja i evo, sad je došla na red ponovo Italija i prvo mesto“.

Danijel nije ni sanjao da će se ovim poslom ikada baviti, a kamoli da će postati najbolji pica majstor na svetu.

„Sve se desilo slučajno i iznenada. Završio sam srednju školu koja nema veze sa pravljenjem pica. Moj ujak je odlučio da otvori piceriju i ja sam razvozio pice po gradu. Međutim, jednom sam ušao u kuhinju, počeo da se igram sa testom i tu sam zauvek i ostao“.

POVEZANE TEME:

JAPANKA ODUŠEVILA SRBE: Obukla kimono pa na harmonici zasvirala slavnu kafansku pesmu! (VIDEO)

POSAO PRIVATNIH DETEKTIVA CVETA: Srbi više proveravaju vernost ljubavnica nego supruga!

“PRVO SAM NAUČILA DA PRAVIM PITE”: Mimi iz Indije zbog ljubavi prema Slobodanu došla u Srbiju! (FOTO)

Izvor: Nova
Foto: Privatna arhiva/Danijel Zlatković

YOU MAY LIKE