Connect with us

Amerika

SENATOR KRUZ UNIŠTIO DIREKTORA TVITERA: Kako smete da cenzurišete priču o Bajdenovom sinu, ko je vas izabrao? (VIDEO)

Published

on

Teksaški senator optužio je društvenu mrežu Tviter i njenog izvršnog direktora za dvostruke standarde u vezi sa sadržajima o Trampu ili Bajdenu!

Republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz, oštro je kritikovao izvršnog direktora Tvitera Džeka Dorsija tokom saslušanja u sredu, optužujući njega i njegovu platformu za protivzakonitu cenzuru izveštavanja koja se loše odražava na demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Kruz nije mogao da sakrije bes, pa je u jednom trenutku upitao Dorsija: “Кo je tebe, dođavola, izabrao?”

Saslušanje Dorsija dogodilo se nakon što su Republikanci osudili Tviterove akcije uklanjanja sadržaja, tačnije, zaključavanje naloga Njujork Posta (New York Post) i cenzurisanje priče o spornim poslovima Bajdenovog sina Hantera u Ukrajini i potencijalnom sukobu interesa u koji je umešan predsednički kandidat, Hanterov otac, Džo Bajden.

Dorsi je naveo kako je do akcija došlo zbog politike Tvitera koja se odnosi na hakovane materijale, odnosno zbog toga što su procurili mejlovi potekli navodnog laptopa Hantera Bajdena.

Кruz je primetio da se Tviter nije odnosio na isti način prema Njujork Tajmsa (New York Times) o poreskim prijavama predsednika Trampa, iako se činilo da su materijali ilegalno dospeli u javnost.

“Gospodine Dorsi, ko je vas, dođavola, izabrao i postavio da odlučujete o tome šta bi mediji smeli da izveštavaju i šta američki narod sme da čuje? I zašto istrajavate u takvom ponašanju kao da ste politički komesar Demokrata, koji ućutkuje glasove koji govore suprotno od vaših političkih uverenja?”, pitao je Кruz.

Dorsi tvrdi da to nije slučaj. Takođe, on je negirao da Tviter može da utiče na izbore, što je tvrdnja koju je Кruz ismejao kao “apsurdnu”.

“Upravo svedočite pred ovim odborom da Tvitter, kada ućutkuje ljude, kada cenzuriše ljude, kada blokira politički govor, nema uticaja na izbore?”, upitao je senator, na šta mu je Dorsi odgovorio: “Ljudi imaju izbor drugih komunikacionih kanala”.

“Ne, ako ne čuju informacije”, zaključio je Kruz i dodao: “Ako mislite da nemate moć da utičete na izbore, zašto onda bilo šta blokirate?”

Dorsi tvrdi da se njegovom politikom “više osigurava da glasovi na platformi budu mogući”, što se postiže uklanjanjem zlostavljanja i uznemiravanja. Ipak, on je priznao kako je politika prema kojoj je priča Bajdenovom sinu cenzurisana bila pogrešna, kao i da drugim korisnicima nije smelo biti zabranjeno da dele linkove do nje. Dorsi je tvrdio da korisnici sada mogu da dele tu priču, ali ubrzo nakon saslušanje, Кruz je tvitovao da to, međutim, još uvek nije slučaj.

Do oštre verbalne razmene između Kruza i Dorsija došlo je tokom saslušanja pred Odborom za trgovinu, nauku i transport Senata Sjedinjenih Država, o onome što je poznato kao zaštita koja sprečava platforme društvenih medija da odgovaraju za izjave davane putem njihovih usluga. Dorsi se pojavio zajedno sa izvršnim direktorom Fejsbuka Markom Zakerbergom i izvršnim direktorom Gugla Sundarom Pičajem.

Кasnije tokom saslušanja, republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson osporio je Dorsijevu tvrdnju da Tviter ne utiče na izbore , kao i odluku kompanije da cenzuriše izveštavanje Njujork Posta i odluku Fejsbuka da ga označi.

“Da li neko od vas ima bilo kakav dokaz da je priča Njujork Posta deo ruske kampanje dezinformacija ili da ti mejlovi nisu autentični?”, pitao je Džonson Dorsija i Zakerberga.

“Nemamo”, priznao je Dorsi. Potom je ponovio da veruju kako to krši njihovu politiku hakovanja,ali je Džonson istakao da mejlovi nisu hakovani.

Zakerberg je rekao da se Fejsbuk oslanjao na FBI-jeve obaveštajne podatke i upozorenja koja je dobijao, uključujući upozorenje da se radi o slučaju curenja i puštanja gomile informacija. Priznao je da upozorenje nije posebno reklo ništa o informacijama u izveštavanju Njujork Posta.

Zakerberg je tvrdio da Fejsbuk nije cenzurisao priču, već da su je označili za proveru činjenica i zadržavali je tokom tog procesa.

Zakonodavci koji žele da ukinu ovakvu “zaštitu” tvrde da tehnološke kompanije selektivno cenzurišu objave zbog njihovog sadržaja – mimo tipičnih uslova koji zabranjuju uvredljive ili uznemiravajuće izjave.

Izvor: Fox News
Foto: Printscreen YouTube / Fox News

Advertisement