Chicago, IL
46°
Light Rain
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 12mph N
Humidity: 92%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
46°F
46°F
46°F
46°F
46°F
FriSatSunMonTue
59°F / 37°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 39°F

Published 3 years ago

By admin

SEKRETARKA ZA TRGOVINU SAD: Srbija je ekonomski motor Zapadnog Balkana!

Američka sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo na Tviteru je čestitala 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD i poručila da je Srbija “ekonomski motor Zapadnog Balkana”.

“Radujemo se nastavku i proširenju bilaterlna saradnje, posebno u oblasti informacione i tehnologije komunikacija, infrastrukturi, zdravstvu i čistoj energiji”, poručila je sekretarka Rajmondo.

Istog dana, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je putem video-poziva sa zamenikom pomoćnika sekretara za trgovinu SAD Dejvidom de Falkom o unapređenju bilateralne ekonomske saradnje, kao i saradnje sa američkim kompanijama i institutima u oblasti energetske diversifikacije i obnovljivih izvora energije.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, razgovarano je i o saradnji u oblastima digitalne ekonomije, razvoja i istraživanja.

Objašnjavajući da je u toku izrada integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu od strateškog značaja za Srbiju, premijerka Brnabić je navela je da su stvoreni pravni okviri za povoljno poslovno okruženje i otvaranje tržišta za nove investicije u ovoj oblasti.

Srbija se pokazala kao dobro tržište za ulaganje i jedna od vodećih ekonomija u regionu, ocenio je De Falko. On je dodao da je neophodno jačanje privredne saradnje u sektorima u kojima postoje obostrane koristi i naveo da američke kompanije u Srbiji posluju istim intenzitetom i u trenutnim epidemiološkim uslovima.

Digitalna ekonomija i IT sektor prepoznati su kao nosioci buduće saradnje Srbije i SAD, a značajana projektna saradnja sa američkim kompanijama mogla bi biti ostvarena u digitalizaciji zdravstvenog sistema u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Predsednica vlade navela je dobre rezultate rada kompanije NCR, koja duži niz godina posluje u Srbiji, i istakla da je izuzetno važno da su investitori poput ovog zadovoljni poslovanjem u Srbiji i spremni za saradnju sa obrazovnim institucijama jer se reforma ekonomije zasniva na znanju i inovacijama.

Sastanku su prisustvovali ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Yahoo Finance

YOU MAY LIKE