Chicago, IL
50°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.75"Hg
UV index: 2
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
50°F
52°F
50°F
50°F
50°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 45°F

Published 1 year ago

By admin

ŠEF EVROPSKE DIPLOMATIJE: Novi predlog poslat Beogradu i Prištini, nema roka za sporazum!

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da je Beogradu i Prištini poslata poslednja verzija predloga za dogovor u dijalogu, ali je odbio da govori o sadržaju i rekao da nije postavljen rok za postizanje sporazuma.

U pisanoj izjavi danas je naveo da je spor oko tablica rešen, ali da dve strane sada moraju da se angažuju i ozbiljno razgovaraju o ponudjenom nemačko-francuskom predlogu.

“Oni moraju zaista da se angažuju u dijalogu vezano za predlog koji sam kao posrednik stavio na sto, uz snažnu podršku Nemačke i Francuske. Poslednja verzija teksta poslata je juče u Beograd, a danas Kosovu. Sada moraju da se upuste u ozbiljne razgovore jer je ovo trenutak u kome postoji velika prilika”, napisao je Borelj u pisanoj izjavi i dodao da ne može da otkrije sadržaj dokumenta.

Na pitanje o postizanju sporazuma do marta 2023. godine, Borelj je rekao da ne treba postavljati veštačke rokove ;već počneti sa radom.

“Važno je da ne fiksiramo datum, već brzinu kojom radimo. To je vreme za rad”, rekao je.

U Tirani se danas održava samit EU-Zapadni Balkan na kom učestvuje i Borelj, koji je ovaj dan ocenio kao važan za region.

“Snažno smo posvećeni regionu da ga podržimo da se suoči sa posledicama rata (u Ukrajini). Struja je dosta poskupela, a mi ćemo dati značajnu finansijsku podršku domaćinstvima”, izjavio je on.

Dodao je da će evropski stručnjaci pomoći Albaniji u vezi sajber napada koji su se ranije dogodili, a BiH će biti ponudjena podrška u deminiranju polja.

“Mi ćemo obezbediti 10 miliona evra za konkretnu kampanju deminiranja u Bosni i Hercegovini”, rekao je.

Na samitu će se kako je dodao razgovarati i o migracijama.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen Instagram @eudiplomacy

YOU MAY LIKE