Chicago
14°
Sunny
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: 1°F
Wind: 10mph W
Humidity: 44%
Pressure: 30.41"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/3°F
10/7°F

Published 15:47

By admin

SEĆANJE NA ŠABANA BAJRAMOVIĆA: Zaradio je milione i potrošio sve, slavu nije tražio a postao je legenda!

Iako je kralj romske muzike Šaban Bajramović preminuo na današnji dan, 8. juna, pre 13 godina, sećanje na njega ne bledi. On kroz svoje pesme živi u Nišu, Srbiji i svuda tamo gde su ljubitelji meraklijskog sevdaha. A nije malo iza sebe ostavio.

Kako neki navode, čak 700 tekstova i melodija. Svake godine Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata obeležava 8. jun festivalom “Me sem Šaban” (Ja sam Šaban), na kom, pored Crnih mambi, benda koji je pratio Šabana, nastupaju i gosti, poznatije muzičke zvezde iz sveta vorld muzike. Taj koncert je ove godine odložen za drugu polovinu juna.

Bend „Crne mambe“ osnovao je Šaban Bajramović, a sadašnji frontmen Neša Saita godinama je nastupao sa njim. „Mambe“ najavljuju i tradicionalni koncert u okviru festivala “Me sem Šaban”.

KRALJ ROMSKE MUZIKE: Kroz svoje pesme živi u Nišu, Srbiji i svuda gde su ljubitelji meraklijskog sevdaha

Nebojša Saitović, vođa benda, čovek koji je svirao sa Bajramovićem, otkriva neke malo poznate detalje o životu čoveka koga je čuveni list Tajms uvrstio u 10 top džez muzičara današnjice.

– Nije tajna da je Šaban Bajramović boravio na Golom otoku pet godina, ali je malo poznato da je tamo i propevao. Pesma ga je održala. Tamo je počeo da čita knjige i da piše pesme. I ima jedna zanimljiva stvar, nikada ga nijednu reč nisam čuo da je rekao protiv Tita, čak mislim da ga je duboko poštovao. On je zbog devojke pobegao iz vojske, tadašnje Jugoslovenske narodne armije, i završio na Golom otoku – otkriva Saitović.

Šaban Bajramović je bio jedan od najslavnijih romskih pevača sa ovih prostora, kompozitor i pesnik. Rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine. Prvu ploču snimio je 1964. godine. Tokom karijere izdao je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.

Izvor: Kurir Foto: Printscreen / Twitter

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!