Connect with us

aktuelno

KONAČNA PRESUDA: Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu!

Published

on

Potvrđena presuda Ratku Mladiću, odbijena žalba tužilaštva da bude osuđen za genocid u šest opština u BiH.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu odbacilo sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana. Odbijena je žalba tužilaštva da Mladić bude osuđen za genocid u šest opština u BiH. 

Povodom žalbe Mladića da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat (UZP) postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

Dodali su da prvostepeno veće nije pogrešilo ni prilikom ocenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije odbilo osnove žalbe.

Kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu u vezi sa Sarajevom i kampanjom snajperskog delovanja i granatiranja veće je utvrdilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, da je Mladić delio nameru da radi na postizanju zajedničkog cilja u vezi sa Sarajevom i da je tome doprineo.

PROČITAJTE JOŠ:

SEĆANJE NA ŠABANA BAJRAMOVIĆA: Zaradio je milione i potrošio sve, slavu nije tražio a postao je legenda!

VEST KOJU SMO SVI ČEKALI: Mali Gavrilo primio najskuplji lek na svetu koji će mu spasiti život!

KARLOVA SLAVA – SVETI SAVA: Kako se američki oficir zaljubio u Srbiju i postao pravoslavac!

Zaključeno je i da su genocid, istrebljenje i ubistvo postali dodatna sredstva sa ostvarenje UZP u vezi sa Srebrenicom. Presuđeno je da je Mladić delio nameru da se ostvari zajednički cilj u vezi UZP.

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuverljivo da je Mladić delovao da se civili premeste iz humanitarnih razloga.

Većem je predsedavala sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije. Članovi veća su sudije Mustafa El Baž iz Alžira, Aminata Engum iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande i Sejmor Penton sa Jamajke.

Kada bi se kalendarski sabrale sve presude nekadašnjem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslavije, poznatijeg kao Haški tribunal, Srbima je dosuđeno preko 1000 godina zatvora.

Izvor: DW / Novosti Foto: Wikimedia Commmons

Advertisement