Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 12 months ago

By admin

SAN SVAKOG ISTORIČARA: Monasi na Svetoj Gori čuvaju neprocenjivo blago!

Biblioteka u manastiru, gde se pažljivo čuvaju dokumenti, prava je riznica za istoričare koji proučavaju kako je Osmansko carstvo funkcionisalo…

Duboko unutar srednjovekovnog manastira Pantokrator na Svetoj Gori krije se neprocenjivo blago – hiljade rukopisa iz otomanskog perioda, najstariji te vrste na svetu.

Biblioteke samoupravne zajednice, osnovane pre više od 1.000 godina na poluostrvu Atos u severnoj Grčkoj, predstavljaju skladište retkih, vekovima starih dela na nekoliko jezika, uključujući grčki, ruski i rumunski.

Mnogi su opsežno proučavani, ali ne i otomanski rukopisi koji pričaju priču koja je u suprotnosti sa tradicionalnim shvatanjem otomanskih pljački u novoosvojenim oblastima.

-Ovde imamo najstarija osmanska dokumenta, od pre pada Carigrada. Čuvaju se u svetogorskim manastirima s kraja 14. i početka 15. veka. Najstariji osmanski dokumenti su ovde – kaže otac Teofilos, monah u manastiru Pantokrator.

On kaže da postoji otprilike 1.300 originalnih vizantijskih dokumenata.

-Većina ne postoji nigde drugde – ističe monah.

Biblioteka u ovom manastiru, gde se pažljivo čuvaju ovi dokumenti, prava je riznica za istoričare koji proučavaju kako je Osmansko carstvo funkcionisalo.

Sada stručnjaci po prvi put imaju priliku da podrobno pregledaju ove rukopise.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE