Connect with us

Srbija

SAMO TRI MAJSTORA U SRBIJI RADE OVAJ POSAO: Nešat iz Čačka vraća u život oštećene bilijarske stolove (FOTO)

Published

on

Samo trojica majstora u Srbiji od stolova mogu da naprave čudo. Jedan od njih je i Nešat Tairovski, Čačanin makedonskog porekla, koji štap za bilijar povremeno menja alatom uz pomoć kog pravi bilijarske stolove. Zanat, nimalo lak, ali berićetan i vrlo tražen, naročito za vreme korona virusa, jer mnogi su u vreme vanrednog stanja svoju dokolicu poželeli da prekrate udarujući kugle na zelenom platnu.


“Za kvalitetan bilijar, najvažniji je svakako sto. On mora da bude dobro nivelisan, da “ne vuče” ni na jednu stranu. Čoja treba da bude zategnuta kako treba, ranije su se bilijarski stolovi presvlačili vojničkim šinjelima jer čoja nije mogla lako da se nađe, a danas se najbolja kupuje u Turskoj i Nemačkoj. Da bi se dobro presvukao bilijarski sto, potrebno je od tri do četiri sata”, ističe Nešat.


Da bi postao dobar majstor, Nešat je prvo morao da se dokaže kao odličan igrač bilijara
, jer samo ukoliko baratate svim tajnama ove igre, znate i kako treba da izgleda savršen bilijarski sto.

Na policama njegove sobe nalazi se 40 pehara i preko 100 medalja osvojenih na raznim bilijarskim turnirima.

“Bilijar sam počeo da igram sa deset godina i još tada se zaljubio u tu igru. Kako su godine prolazile počeo sam i da popraljam stolove, prvo sam kupio tri, totalno ih rasklopio kako bih znao kako taj sistem funkcioniše i od tada sam krenuo u posao.

Od komada drveta čak sam i sam pravio stolove za sebe i prijatelje. Sada osim njih popravljam i proizvodim štapove za bilijar i karambol. Posao ide dobro, jer kod nas nema zvanična firma koja se tim bavi”, kaže Nešat.

Ovaj Čačanin godišnje u život vrati preko 100 bilijarskih stolova. Najčešće njegovu pomoć traže vlasnici klubova, a zbog malog broja ljudi koji se time bave, često i ne pitaju za cenu.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement