Chicago, IL
50°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.75"Hg
UV index: 2
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
50°F
52°F
50°F
50°F
50°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 45°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SAČUVAJMO ĆIRILICU DALEKO OD SRBIJE: Poznata manekenka u Njujorku pokrenula školu srpskog jezika za decu dijaspore!

Ines Crnokrak, poznata srpska manekenka koja je veliku karijeru protekle dve decenije gradila u svetskoj metropoli mode, Njujorku, odlučila je da otvori online škole ćirilice i srpskog jezika i da se ubuduće bavi zanimanjem koje će je, kako kaže, učiniti ponosnim.

-Škola se zove “Serbika” i ja sam poslednjih godinu dana mog života posvećena ovom projektu čiji je primarni cilj da približi srpski jezik deci dijaspore na zabavan način, kao i da ih nauči da čitaju i pišu ćirilicu, koja je nažalost ugrožena i bori se da ne bude zaboravljena. Zabrinjavajući su podaci koji kažu da 55% dece koja su rođena i žive van matice ne poznaju ćirilicu u potpunosti. Zato za mene ovo nije samo posao, već i jedna patriotska priča kojoj sam prišla punog srca, kaže Ines na početku razgovora za Serbian Times.

U toku pandemije, kad je ceo svet stao, ona je krenula da kreira svoj tim, koji je u ceo projekat ušao volonterski, jer je “svima njima cilj škole bio važniji od bilo kakvog honorara”.

-Radili smo više od godinu dana i sada sa ponosom predstavljamo naš trud i verujemo da ćete nam i Vi pomoći da što više ljudi vidi kako mi vodimo borbu za očuvanje ćirilice.

Ines Crnokrak živi u Njujorku već 16 godina, a za to vreme izgradila je ime u modnom svetu saradnjom sa najvećim svetskim dizajnerskim imenima, modnim kućama i časopisima, poput Vogue, Elle, Dior, Marc Jacobs, Chanel, Dolce and Gabbana, Yves Saint Laurant, i mnogim drugim.

O svojim iskustvima iz tog sveta napisala je i knjigu koja je objavljena pre četiri godine pod nazivom “Do you want to be a model?” (“Da li želiš da budeš manekenka”).

-A onda sam odlučila da karijeru zamenim majčinstvom, i nisam se pokajala. Danas, kao zaposlena majka, razumem koliko je teško roditeljima da odvoje vreme da decu nauče još jedan jezik, uz sve obaveze koje donose primarne škole i jezici u državama u kojima žive.

KARIJERU ZAMENILA MAJČINSTVOM: Ines kao zaposlena majka razume probleme sa kojima se suočavaju majke u dijaspori

Zato smo osmislili čitavu platformu na kojoj bismo decu prvo opismenili, a zatim im pružali edukativno-zabavan sadržaj na srpskom jeziku, prateći trendove u onlajn školovanju, ali i interesovanju novih generacija. Pošto je platforma onlajn, i samim tim dostupna u svim delovima sveta, kao i u svakoj vremenskoj zoni, roditeljima je apsolutno olakšana organizacija školovanja, ističe Ines i dodaje:

-Učenje na našoj platformi predstavlja kombinaciju tradicionalne metode učenja azbuke sa animiranim lekcijama i kreativni pristupom, sve to kroz idividualni rad nastavnika sa detetom.

Škola “Serbika” počela je sa radom pre desetak dana, što se poklopilo sa nadolazećim praznicima, pa je njihov tim spremio zanimljive novogodišnje poklone, ali i popuste za one koji se prijave za učenje srpskog jezika na njihovom sajtu www.skolaserbika.com.

-Naša misija je da napravimo armiju čuvara njenog veličanstva ćirilice. Nadamo se da ćete uvideti lepotu i važnost naše misije, i svojim čitaocima preneti ovu priču i poruku da svi treba da budemo ponosi na naše pismo, našu ćirilicu i da je moramo sačuvati mi i naša deca, jer nema ko drugi, završava porukom naš razgovor Ines Crnokrak.

Ukoliko ste zainteresovani i želite da saznate više o Školi “Serbika”, možete ih kontaktirati na broj telefon +1 (347) 283- 8416 ili putem imejla: ines.crnokrak@skolaserbika.com.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE