Chicago
59°
Mostly Cloudy
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph N
Humidity: 63%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
70/54°F
75/61°F
79/59°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

SABOR SPC: Ne sme biti priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije, osuđujemo napade na Srbe i srpske svetinje!

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da bi bilo kakvo, posredno ili neposredno, prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije bilo u direktno suprotnosti sa međunarodnim pravom, poveljom UN i drugim aktima i principima.

„Tako nešto nema podršku ni Saveta bezbednosti UN ni većine zemalјa sveta, uklјučujući i pet zemalјa EU. To bi neizbežno izazvalo pojačano iselјavanje srpskog naroda i onemogućilo ne samo miran suživot svih, bez obzira na etničko poreklo i veru, nego i sam opstanak našeg naroda na njegovim vekovnim ognjištima. Rešenja zato treba tražiti isklјučivo u poštovanju principa koji jednako vrede za sve u svetu“, saopštio je Sabor SPC koji je u redovnom godišnjem zasedanju.

SPC je navela da su Srbi, nakon više desetina napada na njih i njihove domove na Kosovu, odlučili da napuste kosovske institucije dok se ne upostavi Zajednica srpskih opština, što je u skladu sa već potpisanim dogovorom sa Prištinom u Briselu, uz posredovanje EU.

PROČITAJTE VIŠE:

„Jasno se vidi da je cilј kosovskih institucija stvaranje etnički albanskog Kosova u kome slobodnog i normalnog života za Srbe teško može da bude. Crkva i ovom prilikom osuđuje sve napade na srpski narod, njegove svetinje i imovinu, naročito pak terorističke oružane napade na pojedine Srbe, uklјučujući i decu, kao i tajne spiskove na osnovu kojih se hapse i pritvaraju Srbi, čak i bivši pripadnici kosovske policije. Isto tako, nezakonito se vrši eksproprijacija zemlјe u posedu Srba, sa cilјem da se izvrši dodatni pritisak na njih i da oni budu prinuđeni da se iselјavaju“, navela je SPC.

SPC je dodala da se i ona nalazi u veoma teškoj situaciji jer najviši albanski zvaničnici ne prihvataju ni one garancije koje su potvrđene kosovskim zakonima.

„Našoj crkvi na Kosovu i Metohiji potrebna je mnogo aktivnija međunarodna zaštita od diskriminatornog ponašanja kosovskih institucija uz pojačane međunarodne garancije i efikasan nadzor, da bi se sprečile sve moguće zloupotrebe i nadgledalo sprovođenje zakona i sudskih presuda, koje ne smeju da budu samovolјno tumačene, menjane ili potpuno ukidane, i to sve na štetu naše crkve“, piše u saopštenju.

POVEZANE TEME:

ODUŠEVILI SRBIJU: Policajci iz Novog Sada nosili građane kroz poplavljene ulice! (VIDEO)

PRAZNA PROVOKACIJA KOSOVSKOG MINISTRA: Đoković ne može da krsti dete na KiM jer nije vakcinisan?!

NEZAPAMĆEN VANDALIZAM U TUZLI: Vulgarne poruke osvanule na pravoslavnom hramu! (FOTO)

Izvor: N1
Foto: Printscreen Instagram @porfirije_patrijarh

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!