Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 4 godine ranije

By Vera

S NJIM JE POČELA SRPSKA TELEVIZIJA Mića Orlović dobio spomenik u Beogradu

Otkriven spomenik doajenu televizije Mići Orloviću ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10, povodom 61. rođendan Radio televizije Srbije, kada je Televizija Beograd iz studija na Beogradskom sajmu počela da emituje eksperimentalni program.

Spomenik su svečano otkrili Oliver Mlakar i supruga Miloja Miće Orlovića Ljiljana Orlović.

Još jedan od legendarnih televizijskih voditelja Oliver Mlakar rekao je prilikom otvaranja spomenika da mu je čast što može da otkrije spomenik Mići.

“Sećanja su prekrasna. To su bili dani kada smo mnogo radili zajedno. Družili smo se i bili smo uspešni. To se neće nikada zaboraviti”, rekao je Mlakar.

Istakao je da između ih dvojice nije postojalo rivalstvo.

“On je bio ljudina. Doista smo se voleli kao dragi pijatelji i niko se nije želeo istakuti na račun drugoga. To me je veselilo”, naveo je Mlakar.

Mićina supruga Ljiljana je navela da su pre više od pola veka počeli važni koraci za čovečanstvo koji su postali Mićina profesija i u koje je uložio svoj dah, razum, govor, vid…

“Njegov princip je bio da razlikuje ono što se može od onoga što se ne sme”, rekla je Ljiljana.

Mića Orlović imao je fantastičan, prelep bas sa hiljadama nijansi. Završio je Filološki fakultet i postao televizijska zvezda. Toliko je bio popularan da je šezdesetih godina morao da se pojavi u Dnevniku da bi demantovao glasine da su ga pregazila kola.

Oni koji su sa Mićom Orlovićem godinama realizovali brojne emisije još jednom su mu odali počast. Sećanja nisu štedeli.

Kompozitor Vojkan Borisavljević rekao je da ga pamti kao veoma dobrog pevača, a producent TV Zagreb Srđan Bužančić je naveo da će Mićin odnos prema ekipi bio ispunjen čovečnošću, što se danas izgubilo.

Među prijateljima i inicijator postavljanja skulpture, Tanasije Katanić, direktor “Prizme”.

“On je bio jedan divan čovek, on je bio magija, on je bio nešto što je neponovljivo“, naveo je Katanić.

KAKO JE IZGLEDAO POČETAK TELEVIZIJE U SRBIJI

Prvi voditelj, prvog Dnevnika, prvog dana emitovanja Televizije Miloje Mića Orlović (1934-2013) ovekovečen je u skulpturi – spomeniku koji je dar Tanasija Katanića (“Prizma” iz Kragujevca) Radio-televiziji Srbije. Autor skulpture je istaknuti vajar Nebojša Savović Nes, dugogodišnji realizator mermerne ornamentike na Hramu Svetog Save u Beogradu.

Skulptura Miće Orlovića je od kamena, visine 1,92 centimetra na postolju i prikaz je voditelja na sceni, rađen prema jednoj od najkarakterističnijih njegovih fotografija iz obilja foto-materijala.

Zahvaljujući Skupštini grada i drugim relevantnim gradskim institucija, skulptura doajena Televizije Beograd dobila je pravo mesto u Beogradu.

Mića Orlović imao je fantastičan, prelep bas sa hiljadama nijansi. Završio je Filološki fakultet i postao televizijska zvezda. Toliko je bio popularan da je šezdesetih godina morao da se pojavi u Dnevniku da bi demantovao glasine da su ga pregazila kola.

Njegov talenat za glumu prepoznale su svetske producentske kuće još pre nego što su ga videli gledaoci. Bil Barns, jedan od američkih savetnika našim televizijskim pionirima, rekao je da ni oni, tamo u Americi, nemaju tako kompletnu ličnost na ekranu.

Tekst: RTS Foto: Youtube printscreen

YOU MAY LIKE