Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.42"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
55°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 45°F
63°F / 50°F

Published 5 years ago

By admin

MALI VODIČ ZA DISPEČERE: Kako da izbegnete traženje izgovora i krivaca za loš market…

Kako objasniti da stvari u našoj kompaniji ne idu kako treba koliko god se mi trudili i planirali, a sa druge strane pojedine svetske kompanije su tako inovativne i uspešne iz godine u godinu…?

Kako objasniti market, njegove uspone i padove, naći izgovor i krivca kad je dobar ili hvaliti sebe kada nije?

Pre dve godine ja sam uradio istraživanje ali ne na tržištu nego na sebi i kompaniji u kojoj radim, i to mi je umnogome promenilo sliku o tome kako biznis funkcioniše, kako svet funkcioniše.

Kako sam ja počeo da se odnosim prema stvarima?

Na način da sam se upoznao sa načinom komunikacije svih najuspešnijih kompanija, nebitno kojom vrstom posla se bave. I svi su komunicirali na isti nacin “In and Out”, za razliku vecine prosečnih kompanija.

100% kompanija zna sta radi

-50% zna kako

-Samo 5% kompanija zna zašto nešto rade, a da to nije profit… Profit je rezultat!

Odgovor na pitanje “Zašto” određuje cilj tvog postojanja, zašto i u šta veruješ. 90% kompanija ide sa informacijama od spolja ka unutra, a samo 10% najuspešnijih ide u suprotnom smeru.

Primer je kompanija Apple:

Većina IT kompanija radi po sledećem principu: “Mi pravimo kompjutere, imamo lep dizajn, lako se koriste – želite jedan?”

Apple-ov pristup je drugačiji: “Mi verujemo u izazove i inovacije. Verujemo da je sve što radimo jedinstveno, zato su nam kompjuteri lepo dizajnirani i laki za upotrebu – želite li jedan?

Kompanije, pa i ljudi, uopšte ne kupuju ili koriste to ŠTA radiš, nego ZAŠTO radiš.

Napravite dobar tim, tim ljudi koji veruju u ono u šta vi verujete, ponudite to Vašim klijentima i ako se nađete oko iste ideje onda nećete raditi na nalaženju krivaca i razloga za loš market… Uspeh će biti tu!

Piše: Danijel Danny Nokić Foto: Goran Pikula

YOU MAY LIKE