Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

RUSKI VOJNICI UŠLI U HARKOV: Predsednik Ukrajine formira Legiju stranaca, poziva dobrovoljce iz sveta! (VIDEO)

Četrvrti dan ruske invazije na Ukrajinu je u toku. Ruska vojska ulazi u Harkov, drugi po veličini grad u ovoj zemlji, dok Moskva i Kijev pokušavaju da dogovore mirovne pregovore, koji je inicijalno trebalo da se održe u Minsku, ali je ukrajinski predsednik to odbio tražeći da se sastane sa Putinom na neutralnom terenu, nakon čega je predložio Izreael.

Rano jutros jedan ukrajinski zvaničnik je rekao da su ulične borbe izbile u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu, u nedelju, nakon talasa napada na drugim mestima usmerenih na aerodrome i pogone za gorivo koji su, izgleda, označili novu fazu invazije, navodi AP.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da je jedna raketa pala na blok od devet spratova u Harkovu, gradu na severoistoku zemlje, pri čemu je jedna žena poginula, a ima i povređenih, prenosi BBC.

Ulične borbe izbile su i u centru Harkova, rekao je u Oleh Sinehubov, šef regionalne administracije Harkova.

Sinehubov je pozvao stanovnike istočnog grada da ostanu u skloništima i da ne putuju nigde.

„Vozila ruskog neprijatelja napredovala su u grad Harkov. Uključujući i centralni deo grada. Upozorenje! Ne napuštajte svoja skloništa!“, napisao je u objavi na Fejsbuku u nedelju.

Harkov, u kojem živi oko 1,4 miliona ljudi, nalazi se manje od 32 kilometra južno od ruske granice. Ukrajinske snage su uspele da odvrate ruske trupe od ulaska u grad tokom poslednja tri dana, ali Sinehubov je rekao da se to sada promenilo, jer se borbe vode u srcu grada.

Ukrajinska agencija UNIAN objavila je snimak uništenog ruskog vojnog vozila Tigr-M u Harkovu, gradu u koji su jutros ruske tripe, prema navodima ukrajinskih zvaničnika.

Kijev je naveo da osniva „međunarodnu“ legiju stranaca koji žele da se dobrovoljno uključe i podrže Ukrajinu.

„Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se obraća svim građanima sveta, prijateljima Ukrajine, miru i demokratiji. Svako ko želi da se pridruži odbrani Ukrajine, Evrope i sveta može da dođe i da se bori rame uz rame sa Ukrajincima protiv ruskih ratnih zločinaca”, navodi Zelenski na Fejsbuku.

U detaljnijem postu se navodi da je stranim državljanima zakonski dozvoljeno da se pridruže odbrani Ukrajine i da se formira posebna divizija boraca pod nazivom „Međunarodna legija za teritorijalnu odbranu Ukrajine“.

“Ovo će biti ključni dokaz vaše podrške našoj zemlji”, naveo je predsednik Volodimir Zelenski u nedavno objavljenoj izjavi o ukrajinskoj „legiji stranaca“, prenosi BBC.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Twitter @Osinttechnical

YOU MAY LIKE