Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 1 godina ranije

By admin

RUSKI NOBELOVAC PRODAO MEDALJU: Više od 100 miliona dolara ide ukrajinskoj deci

Ruski dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, glavni urednik nezavisnog lista Novaja Gazeta, prodao je sinoć svoju medalju na aukciji za 103,5 miliona dolara, a iznos je namenjen deci raseljenoj u ukrajinskom sukobu.

Iznos prodaje medalje u Njujorku, koju je kupio anonimni ponuđač preko telefona, će biti dat Unicefovom programu posvećenom ukrajinskoj deci raseljenoj u ratu, navela je aukcijska kuća Heritejdž oukšens (Heritage Auctions) koja je vodila prodaju.

Kada je konačna ponuda stigla, uvećana za desetine miliona dolara u odnosu na prethodnu, prisutni u sali su bili zaprepašćeni, uključujući i samog Muratova.

“Ja sam kao vi kada je o ovome reč”, rekao je on za Frans pres posle prodaje.

Govoreći o svom izboru Unicefa da raspolaže dobijenim sredstvima on je rekao: “Neophodno je za nas da organizacija koja će upravljati sredstvima ne pripada ni jednoj vladi. Može da radi iznad vlada, za nju nema granica”, rekao je Muratov.

Muratov je sa filipinskom novinarkom Marijom Resom dobio prestižnu Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, a Nobelov komitet je naveo da im odaje počast zbog “njihovih napora namenjenih očuvanju slobode izražavanja”.

Muratov je glavni urednik jednog od vodećih ruskih nezavisnih listova Novaja gazeta. List je krajem marta preneo da prekida objavljivanje onlajn i u papiru u Rusiji do kraja intervencije u Ukrajini u vreme kada je Kremlj zaoštrio politiku prema kritički nastrojenim glasovima.

Muratov je bio deo grupe novinara koji su osnovali Novaju Gazetu 1993. godine posle raspada Sovjetskog Saveza. Pre suspenzije svojih operacija list je bio poslednji koji je izrazio kritike prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Novaja Gazeta poznata je po svojim istragama o korupciji i napade na ljudska prava u Čeleniji.

To angažovanje koštalo je života šest saradnika lista od 1990-ih, mejdu kojima i čuvenu novinarku Anu Politkovsku, ubijenu 2006. godine. Dmitrij Muratov je posvetio svoju Nobelovu nagradu sećanju na njih.

U videu koji je objavila aukcijska kuća Heritejdž novinar je rekao da dobijanje Nobelove nagrade daje dobitniku šansu da se čuje.

“Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se događa sukob i da treba da pomognemo ljudima koji najviše pate, dodao je on posebno ističući “decu u izbegličkim porodicama”.

Početkom aprila Muratova je u vozu u Rusiji napala nepoznata osoba i polila ga mešavinom crvene masne boje i acetona, što mu je izazvalo opekotine očiju.

Izvor: Nedeljnik Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE