Connect with us

aktuelno

RUSKA VOJSKA ULAZI U UKRAJINU: Putin naredio snagama “da očuvaju mir” u Donjecku i Lugansku

Published

on

Nakon što je potpisao dekret o priznanju Donjecke i Luganske Republike, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je i drugi, kojim se obavezuje na saradnju između Rusije i dva otcepljena ukrajinska regiona, da bi odmah zatim naredio ruskoj vojsci da pređe granicu i „obezbedi mir“ u novopriznatim republikama, koje su mešunarodno pravno i dalje deo Ukrajine.

Moskva je danas zvanično priznala nezavisnost dva otcepljena regiona, a tim povodom se Putin obratio naciji preko TV ekrana.

Putin je naložio Ministarstvu odbrane da pošalje mirovne snage u Donbas, dok je Ministarstvu spoljnih poslova poručio da uspostavi diplomatske odnose sa državama.

Zvanični potez Kremlja usledio je ubrzo nakon Putinovog dugog obraćanja naciji u ponedeljak uveče. U njemu je objasnio ovaj korak kao davno zakašnjeli odgovor na ono što je opisao kao „bratsku“ ukrajinsku naciju koja postaje „kolonija“ Zapada i potpada pod vlast „rusofobične“ vlade koja je istovremeno neprijateljska prema Moskvi i negira etničke Ruse i osnovna ljudska prava onih koji govore ruski.

Donjeck i Lugansk su proglasili nezavisnost od Kijeva 2014. godine, nakon što su nacionalisti koje podržavaju SAD zbacili demokratski izabranu vladu u puču na Majdanu. Međutim, Moskva je do sada odbijala da ih prizna, rekavši da je problem unutrašnja stvar Ukrajine i da treba da se reši u skladu sa sporazumima iz Minska, koji su uspostavili neprijatno primirje 2015. godine.

Ranije u ponedeljak, međutim, lider Donjecka Denis Pušilin i lider Luganska Leonid Pasečnik su još jednom formalno zatražili priznanje od Moskve, pošto su i regioni Donbasa i Ukrajina tvrdili da postoji intenzivna razmena artiljerije duž linije primirja.

Putin je u svom govoru rekao da je proces iz Minska propao i da Ukrajina „nije zainteresovana za mirna rešenja – oni žele da započnu blickrig“.

Izvor: Serbian Times/RT Foto: Printscreen

Advertisement