Connect with us

aktuelno

“RUSIJU DELE SATI OD BANKROTA”: Kremlj poručuje: Ovo je farsa!

Published

on

Rusiju “dele sati” od tehničkog bankrota jer ističe grejs period za plaćanje oko 100 miliona dolara spoljnog duga, objavio je juče američki Blumberg, a preneli gotovo svi svetski mediji. Međutim, ovde nije reč o bankrotu Rusije, već o čijenici da ta zemlja ne može da plati dug zbog sankcije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, Sjedinjene Države prošlog meseca nisu obnovile licencu Rusije za servisiranje spoljnih dugova. Uprkos tome, rusko ministarstvo finansija saopštilo je da će nastaviti da ispunjava obaveze prema stranim poveriocima tako što će plaćati u rubljama – što nije dozvoljeno zbog sankcija koje su Rusiji uvedene neposredno nakon početka rata u Ukrajini.

Prema tome, Rusija je imala novac da isplati svoj spoljni dug, ali je to onemogućeno zbog sankcije, zbog čega iz Kremlja poručuju – „ovo je farsa“

Kako navode iz ministarstva finansija, 100 miliona je poslato u “Euroklir” – belgijsku kompaniju za finansijske usluge, koja bi trebalo da tu sumu distribuira investitorima. Međutim, kompanija to nije učinila, ali je evidentno da je reč o problemu zbog sankcija.

Prva veća kriza od Jeljcina

Rusija je poslednji put u ovakvoj situaciji našla za vreme predsednika Borisa Jeljcina i velike finansijske krize. Pre toga, slično se dogodilo i 1918. za vreme boljševičke revolucije kada je Lenjin odbio da plaća carske dugove.

Aktuelni ministar finansija Rusije priznao je da njegova zemlja nije u mogućnosti da plati spoljni dug, kao i da investitori neće primiti novac zbog sankcija EU i SAD.

“Svi shvataju da cela ova situacija nalikuje farsi”, naglasio je on.

Sudski spor na vidiku

Ono što sada sledi verovatno je pravna bitka, obzirom da države i institucije EU i SAD imaju osnova da tuže Rusiju zbog neplaćenih dugova, ali će u tom smeru krenuti i investitori koji nisu dobili svoj novac.

U tom slučaju, Rusija neće moći da pozajmljuje novac na Zapadu, ali je neizvesno i kako će teći plaćanje ruskih energenata koje i dalje uvoze brojne evropske države.

Prema mišljenju analitičara, ovo je finansijska kriza kakva dugo nije viđena u svetu. Zapadne zemlje pokušavaju da nateraju Rusiju da odustane od invazije na Ukrajinu kreirajući “veštački bankrot, ali je neizvesno da li će izazvati takav efekat kod Vladimira Putina.

Izvor: Nova.rs Foto: Shutterstock

Advertisement