Connect with us

aktuelno

RUSIJA POJAČAVA NAPAD: Udari u Kijevu i Harkovu, žestoka bitka za Marijupolj! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Rat u Ukrajini ušao je u 52. dan, a Rusija je pojačala intenzitet napada na ukrajinsku prestonicu Kijev, Marijupolj i istok zemlje, odnosno Harkov i region Donbasa.

U Kijevu, Rusija je gađala fabriku za proizvodnju naoružanja nakon što je brod “Moskva” potonuo u Crnom moru. Fabrika “Vizar” u blizini međunarodnog aerodroma u Kijevu, navodno je ozbiljno oštećena u noćnim granatiranjam, navodi AFP.

Ukrajinski državni proizvođač oružja kaže da je fabrika proizvodila krstareće rakete Neptun, od koji je barem jedna korišćena za potapanje ratnog broda “Moskva”. Rusija je rekla da je koristila rakete dugog dometa da pogodi fabriku.

Ruski udari pogodili su vojnu fabriku kod prestonice, soapštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je rekao da je 16 neprijateljskih ciljeva uništeno visoko preciznim projektilima, uključujući opremu, skladita i baze za skladištenje oružja.

On je dodao da je pogođena i radionica za popravku vojne opreme u Nikolajevu na jugu Ukrajine.

Bitka za Marijupolj, koji je bio dom za oko 400.000 ljudi pre početka sukoba, nastavljena je i danas, portparol ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik je rekao na brifingu da Rusi nisu u potpunosti zauzeli grad.

“Situacija u Marijupolju je teška. Borbe se odigravaju upravo sada. Ruska vojska stalno poziva dodatne jedinice da jurišaju na grad. Ako Moskva zauzme Marijupolj, to bi bio prvi veliki grad koji je pao”, rekao je on.

Ukrajinska vojska pobegla je sa svojih položaja u zgradi zavičajnog istorijskog muzeja u blizini fabrike Azovstal, gde su bile blokirane poslednje nacionalističke jedinice u Mariupolju, javlja dopisnik RIA Novosti.

Ranije je više puta izveštavano o navodnom korišćenju civilne infrastrukture od strane ukrajinskih trupa i nacionalnih bataljona za raspoređivanje borbenih položaja i o taktici „živog štita“. Jedna od ovih tačaka navodno bila je opremljena u Muzeju nauke Mariupolja, ali su ukrajinske trupe nedavno oterane odavde.

“Kada je granata pogodila muzej i zgrada se zapalila, pobegli su odavde. Oni su se sakrili ovde. Sedeli su ovde tiho, mislim da su ovde imali magacine”, rekao je lokalni stanovnik Aleksandar Nikolajevič za RIA Novosti.

Ruske trupe su intenzivirale napade na niz lokacija u istočnoj Ukrajini, uključujući Harkov, Lugansk i Donjeck, prema rečima ukrajinskih vojnih i regionalnih zvaničnika.

Čini se da ruske snage snažno granatiraju sva tri područja uoči planirane kopnene ofanzive.

Prema saopštenju ministarstva, Rusija je takođe oborila jedan ukrajinski avion SU-25 u blizini grada Izjuma u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine, navodi brutanska agencija.

“Ruske protivvazdušne snage oborile su ukrajinski avion Su-25, 15 kilometara južno od naselja Izjum,” rekao je Konašenkov, prenosi ruska agencija TASS.

Lokalni zvaničnici su pozvali civile Luganska da odu iz tog regiona jer borbe eskaliraju.

Više od 70.000 stanovnika Luganske oblasti još nije otišlo u bezbedne gradove, rekao je Sergej Haidai, šef oblasne administracije Luganska (guverner Luganska prim.aut).

“Ekstremno je opasno ostati u gradovima u ovakvoj situaciji, ruski napadi su sve intenzivniji”, rekao je guverner.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Twitter @KyivIndependent

Advertisement